Ezt a ruhát már láttam valakin!

Vágólapra másolva!
A televíziós sorozatok univerzuma számos, egymás mellett meglevő párhuzamos világra tagolódik, amelyek felett a nagy hatalmú tévécsatornák állnak. Az egy világban élő karakterek az alkotók kreativitásának köszönhetően néha egymásba gabalyodnak, ilyenkor beszélünk crossoverről, azaz ütközési pontról. Gyakran ugyanazon tárgyak is feltűnnek itt-ott, poszterek, pólók, bögrék, festmények, ruhák költöznek vígjátékból drámába, onnan át megint egy szitkomba.
Vágólapra másolva!

A crossovereknek számos típusa létezik: a sorozatok szereplőinek találkozásán felül (már felhasznált) többször látott jellegzetes tárgyak, díszletek, jelmezek is megjelenhetnek a tv-képernyőn, ám utóbbi ritkán történik direkt módon. Míg a karakterek konkrét ütköztetése minden esetben az írók kreativitásának a hozadéka, az ismerős kellékek újrahasznosítása többnyire spórolásmiatt történhet meg. Ennek köszönhető, hogy például Joey a Jóbarátok-bólugyanazt a könyvet olvassa, mint Veronica Mars, Jack Bauer és Dr. House ugyanazt a televíziót bámulja, vagy éppen a Szex és New York Carrie-je ugyanazt a felsőt hordja, mint Buffy, a vámpírok réme.

Forrás: [origo]

Ugyanazt a lapot olvassák az Életem legrosszabb hetében és a Dokikban

A hatalmas (gyakran majdnem az egész sorozat helyszínéül szolgáló) díszletek újrafelhasználása azonban néha alkalmat ad az íróknak egy pár poénra is, többek között emiatt szállhatott meg a Hősök két szereplője, Hiro és Ando a Las Vegas otthonát adó Montecito nevű hotelben, és üldözhette a megújult Knight Rider sorozat főhőse a híres rulettasztalok között a bűnözés prominens képviselőit. A lazaságáról messzi földön híres Las Vegas emelletttöbb epizódon keresztül vendégül látta a Bostoni halottkémek-et is, sőt még egy különleges típusú crossoverrel is büszkélkedhet, csupán említés szintjén utalás történik benne egy másik sorozatra: a Montecito egyik munkása rendelést vesz fel a TheOffice cégétől. A legjobb crossoverek azonban nem feltétlenül a szellemes írók agyszüleményeiből fakadnak: A Csillagközi romboló egy jelentéktelennek tűnő pillanatában feltűnik a kultikus Firefly űrhajója pár képkocka erejéig, ami a mindkét sorozat speciális effektjeiért felelős Zoic nevű cég apró ajándéka az éles szemű rajongóknak.

Forrás: [origo]

Leverage, Lost: nocsak, mi lapul a mikróban?

A crossoverek funkciója azonban nem merül ki a fentebb említett spórolásban, ezeken felül a marketing-hadviselés egy hatékony fegyvereként is számolhatunk velük, amennyiben egy (ugyanazon csatorna égisze alatt készült) másik sorozat promóciójáról van szó. Erre a legkiválóbb módszer a spin-offok alkalmazása, azaz amelyben egy népszerű sorozat közkedvelt figurája vagy éppen újonnan bemutatott karaktere saját sorozatot kap. Így születtek meg például a New Yorki helyszínelők, a JAG-ben négy későbbi NCIS-tag volt látható, Angel Buffy oldalán harcolva bukkant fel, vagy éppen Xena külön műsorát a Herkules-beli népszerűsége ösztönözte. A spin-offok távolról a crossoverek családjába sorolhatók, hiszen a két sorozat szereplői később is gyakran átjárnak egymás világába.

Forrás: [origo]

Szívek szállodája, Doktor Addison: kép nem vész el, át sem alakul

Az eddig felsorolt példák mind az elmúlt másfél évtized termésébe nyújtanak betekintést, ám a crossoverek történelme a televíziózás korábbi korszakaiban is figyelemre méltó módon nyilvánult meg. A jelenség kezdetben főleg az animációs filmek terén volt megfigyelhető: a klasszikus Hanna-Barbera figurák gyakran keresztezték egymás útját, vagy gondoljunk a Disney univerzum megszámlálhatatlan mennyiségű karakterére, akik lépten-nyomon egymásba botlottak. Ezeket követően az élőszereplős szériák sem akartak kimaradni a sorból, például a legendás Batman sorozat egyik kultikus falmászó attrakciója közben a ház egyik ablakán (az ugyanabban az időben vetített) Addams Family című sorozat hatalmas, szótlan figurája, Lurch néz ki (és elegyedik társalgásba a maszkos igazságosztóval). Az azt követő évtizedekben olyan, mai napig is népszerű sorozatok figurái gabalyodtak össze, mint Magnum a Gyilkossorok írónőjével, a Millennium narrátora az X-Akták ügynökeivel, Ally McBeal a szakmáját űző Ügyvédekkel, Bart Simpson véletlenül a tűzpárbaj közepén levő Jack Bauert tárcsázta fel, sőt, egyszer a Harmadik műszak rendőrei segítették ki a Vészhelyzet egyik bajba jutott szereplőjét.

Forrás: [origo]

Szívek szállodája, Jóbarátok: ez lehetett a divat

A Jóbarátok elképesztő népszerűsége révén szinte bármely híresség megnyerhető volt egy-egy epizódszerepre (fogadásból akár ingyen is, mint Bruce Willis), és természetesen a crossoverek is fellelhetők a hangulatos kalandok egy kellemes adalékaként. A Jóbarátok amerikai startja előtt egy évvel, 1993-ban indult (nálunk a sorozat+ csatornán futott) Megőrülök érted című szériában összesen 19 epizódban szerepelt Lisa Kudrow, aki ott Phoebe pincérnőként dolgozó ikertestvérét, Ursulát alakította. Később a hat barát életének legbiztosabb pontját jelentő New York-i kávézóban megjelent a Megőrülök érted főszerepét alakító Helen Hunt, aki Phoebet összekeverve "hasonmásával", a Central Perk nevű kávézó kiszolgálójának hitte. A sorozat egyik férfi tagja, Chandler pedig látogatást tett a Caroline New Yorkban című sorozat egy epizódjában, ahol egy videotékában került (szokásához híven) égő szituációba.

Forrás: [origo]

Bögre-crossover egy House- és egy Spangli-részből

Az elmúlt évtized egy másik jelentős szituációs komédiájának, a Szeretünk, Raymond-nak a főszereplője sem érte be csekély számú crossoverrel, pontosan öt sorozatban tette le a névjegyét. A férjek gyöngyé-ben több alkalommal is megfordult, majd ezután az RTL Klubon sugárzott Dadus gimnáziumi osztálytársaként volt látható, de Bill Cosby saját komédiájában és a Becker című sorozatban is megjelent egy-egy epizód erejéig. Ennyi crossoverrel a háta mögött azonban még így is alig közelíti meg a csúcstartó John Munch detektívet (Richard Belzer alakításában), aki szám szerint nyolc különböző televíziós sorozatban jelent meg, szerepelt például az X-akták-ban, Az ítélet: család-ban vagy éppen a Drót-ban.

Forrás: [origo]

Óriási hot-dog a Dexterből és a Nevem Earl című sorozatból

És hogy végül egy magyar versenyzőről is megemlékezünk: a már lezárult Szeress most egy epizódjában a fiatal szereplők bevásárló körútra indulnak, és betérnek egy olyan boltba, amelyet nem más üzemeltet, mint a Barátok közt egy nem is olyan rég eltűnt szereplője, Berényi Zsuzsa.

A képeket a sorozatjunkie.hu blogról csentük.

Jóna János