Új terroristák Tűzvonalban

Vágólapra másolva!
Elrajtolt a Tűzvonalban harmadik évadja, melyet már vártak a magyar sorozatrajongók, akik nincsenek elkényeztetve magyar produkciókkal - és akkor finoman fogalmaztunk. Az első részben kaptunk új kerületi rendőrparancsnokot, pár másodperces vetkőzést Kéri Kittytől, korrekt színészi munkát a többiektől és pár halottat is, hogy meglegyen az erős kezdés.
Vágólapra másolva!

A forgatás 2008. július 14-én kezdődött, és december 14-én fejeződött be, 20 hétig tartott. Az utómunkát szeptember közepén kezdték, és jelenleg is tart. Mostanra tíz adás készült el - tudta meg az [origo] Hábermann Jenő producertől.

"Ujlaki Dénest már a 2. évadtól láthatják a nézők. Pindroch Csaba Norbert karakterét kapta, ez főszerep. Rázga Miklós figurája a cselekmény előrehaladtával kinőtte magát, szinte főszereplővé vált. Barbinek Péter, az első két évadban megnevezett, de nem látott főrendőrt, Bokros tábornokot formálta meg. Orosz Helga és Lux Ádám epizódszerepet kaptak. Több mint kétszáz színésszel dolgoztunk, egy-két művésszel nem sikerült megállapodnunk, mert olyan feszített tempóban forgattunk, hogy nem tudtunk időpontot egyeztetni" - mesélte.

Nukleáris anyag kereskedelme, szervkereskedelem a két fő téma, de producer elmondása szerint a vezető forgatókönyvíró többször konzultált rendőrségi szakértőkkel, nem lesz hiba, ellentmondás a sztoriban. A péntek esti kilences időpontot Hábermann jónak tartja, bár itt is elég nehéz elvenni nézőket az RTL-től, a TV2-től, de bíznak abban, hogy marad, vagy nő a nézettség.

Hogy mennyiből gazdálkodtak, azt nem tudtuk meg: "A költségvetés ugyanazokból a forrásokból állt össze, mint a második évadban, kivéve, hogy az MMK idén nem tudta támogatni a sorozatot. Ezt máshonnan kellett finanszíroznunk, ezért ez az évad sokkal nehezebb körülmények között készült" - mondta sejtelmesen a producer. Korábban az MTV csak részfinanszírozást tudott vállalni, a sorozat elkészítéséhez szükséges hiányzó részt a FilmArt Kft-nek kellett biztosítani. "Ez nem kis feladat. Ugyanis a közszolgálatiság, illetve a médiatörvény nem teszi lehetővé szponzorok bevonását, csak filmes és más hivatalos forrásokra tudunk támaszkodni. Gyakorlatilag a médiatörvény miatt gúzsba kötve táncolunk" - füstölgött korábban Hábermann.

Rohangálás után egy jó cigi

Hollósi Frigyes az [origo]-nak elmondta, hogy gördülékenyen ment a 3. évad forgatása, legfeljebb a sokat foglalkozatott színészek idejének beosztása, egyeztetése okozott nehézséget. "Nyáron kezdtük, én november vége felé fejeztem be a munkát. Összeszokott csapat dolgozott, sokan a színházból is ismerjük egymást, de az újakat is szeretettel láttuk, öröm volt például Kovács Lajossal találkozni. A fiatalok is igen tehetségesek, így Varjú Kálmánt sem kell már bemutatni a nézőknek. Szorítunk, hogy nézzék az emberek a sorozat, hogy ne álljon le utána sem, mert szakmailag mindenképp a legkidolgozottabb, alapos forgatókönyvvel" - válaszolta.

A saját karakterét is érik hatások, rendesen benne lesz a történetben, megkapja az áhított posztot, az egyenruhát. "Persze azért nem Kálmánra lesznek kihegyezve a dolgok, az akciójelentek sem rólam szólnak" - tette hozzá. Egy mulatságos eseményre szeretettel emlékezik vissza, ekkor valakit kergetve, többször le kellett futnia 150 métert, ami - ahogy mondja, kora és súlya miatt - már nem gyerekjáték. Fújtatott és szuszogott rendesen, mikor végre leülhetett, menten rágyújtott. Ez derültséget okozott a stábnak, és mivel mókás és egyben életszerű volt, a jelenet valószínűleg benne is maradt a sorozatban. A történéseket tehát valóban az élet írja.

Egyhetes munka Tiszafüreden

Juhász Réka - szerepe szerint Kende Krisztina - ezúttal is állandó szereplő, sokat lesz akcióban és életveszélyben is, különösen a kilencedik rész környékén. Kérdésünkre elmondta, hogy erős akciójelenetekből talán nem lesz annyi, mint korábban, de a sztorikat (a két különálló történetet) bonyolultabbnak, érdekesebbnek tartja. "Könnyű volt együtt dolgozni, összerázódtunk. Én ugyan filmeztem korábban, de főképp színházban játszottam, így itt nagyon sokat tanultam" - mesélte.

kende

Még több friss kép itt!

Mivel jártunk már Tűzvonalban-forgatáson, ahol egy egyszerűnek tűnő (és külső szemlélőnek elsőre is jól sikerült) jelenetet tízszer is felvettek, mire mindenki elégedett volt, rákérdeztünk arra, mi okozta a legnagyobb gondot. "Érdekes, hogy nehéznek tűnő jelenteket sikerült akár elsőre is felvenni, egyszerűbb részekkel pedig néha ment az idő, főleg akkor, ha már fáradtak voltunk, estefelé. Ilyenkor egy idő után jön a görcs is, ha többször nem sikerül. Hosszú forgatások amúgy voltak, de élveztük is ezeket, Tiszafüreden volt az egész stáb egy hetet a nyáron, akkor napi tizenkét óra meló volt" - emlékezett Juhász Réka.

Visszatértek

Január 9-én, tegnap este lement az első rész, bemutatkozott a 3. évad. Mozifilmmel ellentétben (ahol ritkán sétál ki valaki három perc után, több időt ad, ha már kifizetett egy ezrest) sorozat nyitóepizódnál különösen fontos a jó kezdés, mert a tévés néző hűtlen típus, hamar elcsábítja a TV2-féle Amerikai pite vagy az RTL-es CSI:NY, netán a Viasat3 A Helyszínelők-je. Itt a kezdet rendben ment, elindult az új karakterek felépítése, a régieket egy kivétellel visszahozták, idővel pedig megjelent némi plutónium is Matrioska-babákba rejtve - hasonlót láttunk a Hamis a baba című Bujtor-filmben, 1991-ben, noha ott nem hasadóanyag volt a sztori középpontjában.

tűzonalban

Még több friss kép itt!

Egyetlen túljátszott, kellemetlenül művi jelenet volt pusztán, de arról idővel kiderült, hogy az új kerületi rendőrkapitány követte el, aki - mesebeli Mátyás királyként, álruhában járva birodalmát - részeg, lecsúszott hajléktalannak adta el magát, és pont az őrs előtt próbált késelni, hogy bevigyék, és rabként ellenőrizhesse a csoport munkáját. Volt még az epizódban nagyon rövid ideig vetkőző Kéri Kitty, drogkereskedőkön rajtaütő osztag (sisak nélkül, nem tudni miért), szerencsétlen összekötő, ki fejbe lőtte magát egy lakóhajón, a nádasban.

Az első tíz rész plutónium-csempészettel foglalkozik tehát, a történet még nagyon az elején jár, érdemes bekapcsolódni. Bordást különleges műveleti csoport vezetőjének szánják, de még hezitál. Mivel a kötelező cliffhanger is megvolt a rész végén, durva leszámolással, talán a Stohl alakította főszereplő is kötélnek áll, felveszi szolgálati fegyverét. A néző pedig kövesse a remek színészekkel felálló, egyetlen magyar krimit, vagy vegye fel - videóra, DVD-re.

Fotók: Kende Tamás