Jack Bauer végre visszatért

Vágólapra másolva!
A 24 egy időre megakadt két évad között, legutóbbi szezonját már jó másfél éve zárta az Egyesült Államokban. A rajongók így bizonyára nagyon várják a januárban érkező hetedik eresztést, addig is azonban egy szűk kétórás tévéfilmmel enyhíthették elvonási tüneteiket. Az Afrikában játszódó 24: Redemption vasárnap debütált a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Volt Hollywoodban egy több hónapos írósztrájk, a 24 főszereplője, Kiefer Sutherland pedig börtönbe vonult, hogy leülje az ittas vezetésért kiszabott büntetését: ezek voltak a legfőbb okai, hogy ilyen nagyra sikeredett a szünet Jack Bauer két zűrös napja között. Az alkotók viszont úgy gondolták, megpróbálják kiengesztelni a sorozat híveit, így a hetedik évad elé - amolyan felvezetésként - készítettek egy tévéfilmet, a jórészt Dél-Afrikában játszódó 24: Redemption-t.

Jack Bauer ezúttal tehát nem hazai terepen, hanem a fekete kontinensen küzd meg a rosszfiúkkal: bár pihenésre vágyik, pont egy katonai puccs közepén találja magát - a nemzetközi krízissel fenyegető esemény ráadásul aznap történik, amikor az USA-ban új elnököt iktatnak be. (A fekete elnök, David Palmer után a 24 alkotói most egy nőt, Allison Palmert állították az Egyesült Államok élére.) Bauer most a szokottnál is keményebben odavág, hiszen az ügy elsimítására csupán két órája van.

Az afrikai kaland azonban nemcsak Jack Bauer, de megszemélyesítője, Kiefer Sutherland számára is tartogatott izgalmakat, bár egészen más vonatkozásban: "Az emberek, akikkel találkoztunk, különösen a színészek, megmutatták nekünk Afrika igazi arcát... rettentő izgalmas volt" - nyilatkozta az AOL Televisionnek. Ugyanebben az interjúban azt is elmondta, azért érezte jól magát a tévéfilm forgatásán, mert - ellentétben a sorozat készítésével - itt legalább látta a folyamat végét.

A színész egyébként annyira belelkesedett, hogy számos fotót készített, nemcsak a forgatásról, de a helyszínről, "Afrika igazi arcáról" is, amiket aztán egy Beverly Hils-i kiállításon mutattak be november elején. A negyvennyolc alkotásból álló tárlat Jon Cassar producer és rendező, valamint a társproducer, Michael Klick fényképeit is felvonultatja: előbbi szerint a képek jól tükrözik a hangulatot, ami egy igen kemény forgatás hozadéka volt.

A 24: Redemption még Angelina Jolie apját, Jon Voightot is bevonzotta, aki egy fajsúlyos gonosztevőt alakít, és a tervek szerint a hetedik évadban is komoly szerepet kap. Vendégjátéka azért is nagy esemény, mert - miután a hatvanas, hetvenes években olyan filmekben szerepelt, mint az Éjféli cowboy vagy a Hazatérés - az 1993-as Texasi krónikák - A vad vidék-et nem számítva utoljára jó negyven éve vett részt kifejezetten tévére készült produkcióban. (A színész 1966 és 1969 között szerepelt a minden idők leghosszabb sorozatának számító Gunsmoke-ban, de itt is csak három epizódban láthattuk.)

A nézők azonban a jó nevű sztárvendég és az alapos beharangozás ellenére sem voltak maradéktalanul kíváncsiak a filmre: a vasárnapi bemutatót 12 millióan követték figyelemmel, ami, ha nem is gyenge, de a korábbiakhoz képest szolid eredmény. Bár az évadok átlagnézettségét eléri, egyikét-másikét meg is haladja, az egyes szezonok nyitó darabja minden esetben több embert szögezett a képernyő elé - úgy tűnik tehát, hogy a hosszas várakoztatás nem annyira a rajongók kiéheztetését szolgálta, hanem inkább elpártolásukat okozta.

fox

Indiana Jones, kalap nélkül

Mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnánk le a csökkenő nézettségből (már a hatodik évad is rengeteg negatív kritikát kapott), meg kell jegyeznünk, hogy elég rossz volt az időzítés: a 24: Redemption-től ugyanis sok nézőt elvonhatott a Sunday Night Football aktuális mérkőzése, illetve az American Music Awards átadógálája. Mindenesetre javíthatnak még az alkotók, hisz november 25-én (vagyis a tévés premier után két nappal) már meg is jelentették a tévéfilmet DVD-n.

Itthon nincs 24-láz

Magyarországon, ahol a német Cobra 11 az úr, a hosszú, egybefüggő történettel operáló sorozatoknak igen nehéz megkapaszkodniuk a legjobbak közt, és a 24 folyamatos figyelmet igényel, igazán akkor jó, ha nem hagy ki részt a tévéző. A szökés is egy hosszú sztorit mesél el, veszített is sok nézőt, a Lost-ot pedig már csak harmadannyi hazai tévéző követi, mint két évvel ezelőtt. A hívek szerint Jack Bauer kalandjait nem is érdemes heti egyszer negyven percben nézni, mert mire rákap a fogyasztó az akciósorozat ízére, már vége is az adott epizódnak: ennek megfelelően a hazai rajongók inkább internetről töltik le vagy DVD-n veszik meg a 24-et.


A hazai helyzetről elég annyi, hogy az MTV is próbálkozott Jack Bauerrel, hol egyesével, hol dupla részekkel, de nem jött be elég néző (így van ez a Mad Men című szériával is, mely igényes, a kritika nagy kedvence, de jóformán senki nem nézi az m1-en). A Cool tévé vetíti most az ötödik évadot elsőként az országban, de egy ilyen kis csatorna is csak éjjel adja le: ma például fél tizenkettő után kerül adásba az a sorozat, mely több tucat országban kedvelt és elismert. A Cool főműsoridőben inkább ötvenszer ismételt Egy rém rendes család-ot és szintén már látott South Park-ot és Dr. Csont-ot ad, nem meri betenni a 24-et, mert gyengébben teljesítene, mint Al Bundy.

Az RTL Klub is adhatná, de nem néznék elegen. "Európában intellektuális sorozatnak számít, és csak egy szűkebb réteget érdekel, amely egy network-csatornának nem elég. A Róma, a Maffiózók vagy Az elnök emberei tartozik még ebbe a kategóriába, ezeket is csak nagyon későn este lehetett műsorra tűzni. A Magyar Televízió esete a 24-gyel is mutatja, hogy nagy csatornán egyszerűen nem él meg Magyarországon Jack Bauer" - válaszolták a csatornánál az [origo] kérdésére.