A 25 legfontosabb tévés doki

Vágólapra másolva!
Az Entertaniment Weekly összeszedte a televíziózás 25 legfontosabb orvosi karakterét. Ott van persze House és Ross doki is, akárcsak Jennifer Melfi, Tony Soprano pszichiátere és vágyálma, viszont nincs a listán Pongrácz főorvos vagy Brinkmann professzor. Doktor Bubót meg sem említik, holott más animációs szereplő felfért a listára.
Vágólapra másolva!

Az orvosi sorozatokat mindig is szerették a tévézők, mert a kórházak egy izgalmas, de néha riasztó világot mutattak, melyet jobb volt nézni a képernyőn át, mint személyesen ott lenni a műtőben: akár nyugtatótól bódultan, pucéran az asztalon, akár köpenyben, szikével a kézben. Minden epizódot érdekessé lehetett tenni új karakterekkel, melyek természetesen a leggyakrabban betegek "formájában" jelentkeztek. Miközben a fizikai bajt igyekeztek orvosolni a doktorok, sérültek a lelkek, akár szerelembe is hullhattak a csinos hölgypácienssel, ahogy az is előfordult, hogy egy csábos medika vagy ápolónő vetett szemet egy rejtélyes, trópusi betegséggel bevitt vagy autóbalesetet bravúros módon túlélt, jóképű férfibetegre.

A Kórház a város szélén, a Klinika vagy Lars von Trier Birodalom című sorozata ma már klasszikus, ahogy a Vészhelyzet is az. Épp ezért keltett némi meglepetést, hogy mikor a Barátok közt nézettségi sikerét irigylő TV2 2005 januárjában végre rászánta magát, hogy saját, napi szappanoperát indítson, akkor a géztekercs és az antibiotikum után nyúlt, és nem mondjuk egy diliházba, gyerekmegőrzőbe vagy állatkertbe vitte a történetet. A sztorit betette egy elegáns, flancos magánklinikára, mondván, a női nézők szeretik a fess, ügyes, és hősies dokikat, a férfinézők pedig nem kapcsolnak el nagyon hamar a rövid szoknyákban szaladgáló, lobogó köpenyes ápolónők láttán. A nézettséggel nincs is különösebb baj, azaz a tévézők tényleg szeretik, ha egy kórház adja a hátterét a folyamatos kavarásnak.

Mi már állítottunk össze listát a 15 legszebb orvosnőről és nővérkéről, de most inkább az Entertainment Weekly gyűjteményére pillantunk. Náluk Gregory House természetesen kihagyhatatlan: Hugh Laurie itthon is népszerű karaktert formál, mert még olyanok is leülnek megnézni az aktuális epizódot, akik amúgy büszkék függetlenségükre, arra, hogy nem a műsorújság alakítja estéiket, és nem függnek egy-egy sorozattól.

Derek Shepherd is ott a listán, a Grace kliniká-ból, ahogy Jennifer Melfi is felbukkan: őt talán kevesebben ismerik, mivel a Maffiózók mindig késő éjjel futott itthon, rétegsorozat mivolta és a gyakori káromkodások miatt. Tony Soprano lelkének ápolója többet tud a New Jersey-ben működő bűnbanda tevékenységéről, mint az egész FBI, de nem ezért szeretik a nézők.

Forrás: [origo]
Kés/Alatt

A lezuhant Oceanic 805-ös járatának túlélői közt ott volt Jack Shephard is, a Lost-ban számos embert megmentő doki pedig a sorozattal együtt lett nagyon népszerű vagy félszáz országban, persze ott a helye a listán. Colorado Springs Quinn doktornője sem maradhat le, és természetesen dilettantizmusról árulkodna, ha nem kapna egy sztetoszkópot és kék köpenyt a George Clooney által megformált Doug Ross. Persze a lista összeállítói nem akartak félmillió dühödt levelet kapni, így betették a Vészhelyzet-tel nagyot dobbantó, azóta hatalmas sztárrá nőtt színész régi figuráját.

Van a listán rajzfilmes doki (Nick Riviera, A Simpson család), van orvos a nyolcvanas évek egyik (kinti) nagy sikeréből, a St. Elsewhere című sorozatból, a M.A.S.H.-ból, a mostanság igen népszerű Scrubs-ból, a Star Trek-ből. Mikor már-már kezdtünk felpaprikázódni, mondván, miféle felháborító húzás kihagyni a Kés/Alatt két főszereplőjét, a vége felé lenyugodtunk, mert a nőcsábász és cinikus Christian Troy, illetve a mindig szomorú tekintetű Sean McNamara is feltűnik. A teljes lista - melyen érthetetlen módon nincs rajta Mágenheim Ádám, a Brinkmann-pereputty vagy Pongrácz doki - itt olvasható.