A legidiótább tévéműsorok

Vágólapra másolva!
A japán tévéműsorok egy igen sajátos színfoltját képezik a világ televíziós palettájának: külső szemlélő számára sokszor bizarrnak, érthetetlennek tűnnek, de mindenképpen halálra röhögi magát rajtuk az ember. Ha más nem is, a vetélkedők kezdenek beszivárogni a nyugati csatornákra, így ideje megismerkednünk azokkal, legyen szó emberekkel játszott Tetrisről vagy épp olyan produkcióról, melyben csupán a nevetésüket kell visszatartaniuk a játékosoknak.
Vágólapra másolva!

Japánban már a reggeli műsor is különbözik attól, amit a világ többi országában megszokhattunk: a beszélgetések és zenei előadások mellett a Mezamashi TV című show-ban például minden alkalommal külön rovatot láthatnak a nézők, ami nem áll másból, mint hogy érdekes kutyákat mutatnak be - decemberben pedig díjat osztanak az év legkülönösebb kutyájának. Hasonlóképp állandó rovat a napi szerencsemondás is, ami - a szerencsesütik üzeneteinek mintájára - egy-egy bölcsességből áll.

Az egyedi berendezkedés a kultúra egészében jellemző a szigetországra, amely valószínűleg éppen a sziget jellegnek köszönhető, hisz a japánok évszázadok óta őrzik hagyományaikat, a külső behatások ellenére is. A modern társadalomhoz is sokat hozzátettek azonban, egyrészt a technika területén, másrészt a szórakozási formákat (mondjuk a karaoket vagy a videójátékot) tekintve. Ezek segítségével az ember újra gyermekké válhat kicsit, elfeledkezhet hétköznapjairól - nem csoda, hogy ezek is Japánból jönnek, ismerve a japánok munkához való viszonyát, illetve állandó terheltségét.

Valami ilyesmi állhat a teljesen agyament tévés vetélkedők hátterében is: minél inkább előhozni a gyereket a játékosokból. A műsorok egészére jellemző infantilizmus mellett talán ennek tudható be az is, hogy sok versenyben a feladat elbukásával járó büntetés sem felnőtt jellegű (nem veszti el a pénzét az ember, nem esik ki a játékból), hanem inkább olyan, ami egy gyereknek jár. Feltűnően sok például a fizikai büntetés: a megbukott versenyző fenekét egy bottal ütik, nemi szervébe kis katapult csapódik, orrszőrét kitépik.

De nézzünk sorban egy-két műsort, természetesen videóval együtt. A bevezetőben említettük a Hole In The Wall néven is ismert Human Tetris-t: ebben a versenyzők felé egy fal közelít, amin mindig más formájú kivágás van, a játékosnak pedig olyan testhelyzetet kell felvennie, hogy átférjen a résen. Ha nem sikerül, a közeledő fal betolja őt egy medencébe. A műsor az interneten rendkívüli népszerűségre tett szert, a YouTube-ról kilenc hónap alatt hétmilliószor töltötték le. A show-t többek között Argentína és Dánia is átvette, és úgy néz ki, hogy ebben az évben már az Egyesült Államokban is láthatjuk, valamint a BBC is fontolgatja a megvételét:


Egy másik kedvelt műsor Hits in the Nuts néven híresült el, melynek már csak címe (Ütések a golyókba) is rosszat sejtet. A játékban hat férfi áll a színpadon, mindegyiküknek egy-egy, a képernyőn megjelenő nyelvtörőt kell elmondania minél gyorsabban. Ha valamelyikük belesül, az alatta lévő dobogóból egy légycsapószerű szerkezet pattan ki, amely egyenesen az illető nemi szervét célozza meg. A játékosok fájdalmukban a földön fetrengenek, miközben a közönség (és a műsorvezető) hatalmas nevetésben tör ki:


A büntetés hasonló a Can't Laugh-ban is: itt a megfelelő pillanatban verőemberek rohannak be, és egy nagy husánggal a fenekére vernek a feladatot elrontó játékosnak. Pedig a feladat egyszerűnek tűnik, hisz a versenyzőknek csupán azt kell megállniuk, hogy elnevessék magukat. Arról viszont, hogy mégiscsak kirobbanjon belőlük a kacaj, komikus színészek gondoskodnak: az egyik adásban egy férfi táncol előttük tangában, máskor egy olyan embert kell figyelniük, aki nagyon nehezen tanul meg angolul:


Szintén a büntetésre épül egy másik show, ahol a körítés viszont jóval egyszerűbb: hat játékos választ hat kártyából, és aki a halálfejeset húzza, annak kell kiállnia az előzetesen meghatározott próbát. A feladatok változatosak, de persze egyik sem kellemes: egyszer az orrszőrét tépik ki a delikvensnek, másszor egy rettenetesen csípős wasabitekercsbe kell beleharapnia vagy épp bele kell szagolnia egy szörnyen büdös zsákba. A slusszpoén, hogy az egész műsor egy könyvtárban játszódik, ennek megfelelően a játékosoknak végig, a legnagyobb szenvedés (vagy épp röhögés) közepette is csendben kell maradniuk:


Elég sok vetélkedőt át lehetne még venni a japánoktól, ami némileg felfrissíthetné a nyugati formátumok egyhangúságát. A szigetország lakóinak - akik egy 2005-ös felmérés szerint a legtöbbet tévéztek a világon - nincs szükségük hasonló átvételre: műveltségi vetélkedők közül csak a Legyen ön is milliomos! licenszéért voltak hajlandók fizetni, de más irányú játékokat sem nagyon importálnak, az Áll az alku-ból például mindössze két rész ment le Japánban, egy-egy különkiadás keretében.