Vágólapra másolva!
A korábbi időszakokhoz képest kirívóan kevés beadvány érkezett az ORTT Panaszbizottságához a tavalyi év utolsó negyedében - mondta Bordás Vilmos, a testület múlt év végén leköszönt soros elnöke.
Vágólapra másolva!

A meglepően kevés beadvány okát abban látta, hogy az Alkotmánybíróság kivonta a hatáskörükből a nem kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányát felvető "egyéb panaszokat", amelyek eddig rendre az ügyszám jó kétharmadát adták; Bordás Vilmos megemlítette, a döntés már a júliustól szeptemberig terjedő időszakban is éreztette hatását.

A kisszámú panasz zömét ráadásul tárgyalás nélkül volt kénytelen elutasítani a bizottság, mégpedig érintettség hiányában. Sok beadvány pedig azon vérzett el, hogy a beadványozó a Panaszbizottság előtt nem fordult a műsorszolgáltatóhoz.

Nézőktől, rádióhallgatóktól érkezett a legtöbb panasz (16), kevéssé voltak aktívak a pártok, frakciók (6) vagy a civil szervezetek (8 panasz). A Magyar Televízió (MTV) műsorait 15, a Magyar Rádióét harmadennyi, a TV2-ét három, az RTL Klubét két, az ATV-t - több kisebb médiumhoz hasonlóan - egy alkalommal citálták a testület elé; a beadványnak helyt adó döntés végül csupán az MTV Híradó és Szempont, valamint az ATV Fórum című műsora kapcsán született - mondta Bordás Vilmos.

Az illetékesek még a Frei Dosszié-t, a Nap-kelté-t, az Aktív-ot, a Kékfény-t, a Fókusz-t is megnézték, mert ezen műsorok ellen is érkezett panasz.