Napi hülye kérdés

Vágólapra másolva!
Az rendben van, hogy abból csinál egy tévécsatorna pénzt, amiből tud, de némi figyelem és kíméletesség nem ártana.
Vágólapra másolva!

Már megszokott, hogy a kereskedelmi tévék különféle játékokat eszelnek ki, hogy növeljék bevételeiket: erre szolgál például a táncos-énekes show-k közönségszavazása, mikor emelt díjas rokonszenvvoksokat küldhetnek a nézők a kedvencek továbbjuttatása végett. A reggeli műsorokban és ezek után is akadnak különböző feladványok, melyek helyes megfejtői közt pénzt osztanak ki - ezzel nincs is baj.

Az RTL-es napi sorozatkvízzel sem lenne, mert sokakat nyilván nem bosszant, ha a Barátok közt reklámszünetében felteszik a kérdést, hogy "igaz-e, hogy Magdi anyus finom csirkepaprikást főzött Vili bácsinak?", és aligha kapja fel a fejét a tévéző akkor, ha olyat hall, hogy "hazudott-e Berényi Miklós a mappa tartalmával kapcsolatban?"

A tegnap esti Miami helyszínelők epizód már címében sem ígért felhőtlen kacagást, és valóban, a Mészárszék nevű részben kegyetlenül kinyírnak egy teljes családot, három gyerekkel, köztük egy csecsemőt is. Az ide-oda kapcsolgató, tanácstalan néző már ekkor elhessegeti a nappaliban mászkáló gyereket, s mihamarabbi lefekvésre szólítja fel, de kilenckor még nem lehet mindenkit ágyba kényszeríteni. Így fordulhat elő, hogy a reklámblokkot hallva újfent előmerészkedik egy-egy gyerkőc, aki aztán ilyet hall, kilenc óra húszkor, egy vidámnak tűnő, férfiasan magabiztos hang tolmácsolásában: "Három gyereket gyilkoltak meg a családból? Igen vagy nem? A helyes választ küldje a..."

A napi kérdés kiötlője egy másodpercnél többet is szánhatna ezen részfeladatára, talán egy-két perces gondolkodással ki tudna ötölni ennél magvasabb, kevésbé kíméletlen, kevésbé bántó kérdést. Jó, a számítógép előtt közvetlen közelről, hátulról fejbe lőtt gyerek valójában nem is hal meg, mivel csak színész, netán gumibábu - de parányi odafigyeléssel megoldható, hogy a játék kiagyalója ne tűnjön érzéketlen robotnak, 200 forint plusz ÁFÁ-ért.

Eddig nem volt panasz

A morgás után tárcsáztuk az illetékest. Az IKO New Media részéről kérdésünkre elmondták, hogy valóban nem tartják jónak a tegnapi kérdést, elhibázottnak vélik, jóllehet, mentségként felhozták, hogy 16-os karikával ment a műsor. "Nem gyerekeknek szólt a felhívás, ahogy a sorozat sem. A cél a lehető legnagyobb sms-forgalmat generálni, és megfigyeltük, hogy az extrém kérdés jobban megfogja az embereket. Ez most valóban nem volt az extremitás legjobb formája" - vallották be.

Forrás: [origo]

Mentségként a tegnapi darab kiagyalója megjegyezte, hogy eddig ezernél is több kérdést fogalmazott már meg az RTL-es sorozatokkal, szappanoperákkal kapcsolatban, de soha nem érte kritika, nem érkezett panasz, még akkor sem, ha az volt a kérdés, hogy ki, kit mészárolt le. A Barátok közt-ben például egy évad úgy ért véget, hogy Berényi Miklóst lelőtte egy ismeretlen, a személyére vonatkozó kérdések pedig heteken át jól hoztak a konyhára. Úgy vélik, hogy egy "ki lőtte le a professzort?"-szerű kérdés nem okozott volna riadalmat, a tegnapi esetben azért érheti őket kritika, mert megölt gyerekekre kérdeztek rá, játékos formában.

A lényeg tehát az, hogy minél többen felfigyeljenek a kérdésre, és minél többen küldjenek sms-t: a bevétel maximalizálása pedig természetes egy kereskedelmi cégnél. Felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e praktikusabb a legnézettebb sávba betenni a sorozatkvízt. "Nem jó ötlet, ha mindig csak a Barátok közt utánra időzítjük, és csak a szappanoperához kötődik a kérdés, mert az hosszú távon fárasztó. Az egyhangú rutint azzal lehet megszakítani, ha más, nézett sorozathoz köthető a kérdés, így a Lost idején is mindig akadt olyan, mely a szigetlakókra vonatkozott" - árulták el.

Hétvégén igyekeznek olyan kérdéseket betenni, ami nem bántja a tévéző sokaságot, és a gyerekeket sem rémíti meg: vasárnap például a Cadillac Drive ismétlését kell nézni, majd bőszen sms-ezni, ha épp nincs jobb dolga az embernek.