Sorozat indul VIII. Henrikről

Vágólapra másolva!
Vasárnap indul a Showtime-on a The Tudors című sorozat, amely VIII. Henrik figuráját állítja a középpontba.
Vágólapra másolva!

A sorozat készítői remélik, hogy az HBO Rómá-jához hasonló őrület fog kibontakozni az ő történelmi szériájuk kapcsán is: az erős történetvezetés és a remek karakterek mindenesetre adottak a sikerhez. A nézők számára a középpontba állított angol király már csak számos házassága miatt is érdekes lehet, melyek többnyire csúnyán (kettő például lefejezéssel) végződtek.

Ehhez járul még, hogy VIII. Henrik nem csak magánéleti szempontból, de politikailag is karakteres figura volt: legmerészebb húzásaként szakított a pápával, és létrehozta az anglikán egyházat, melynek fejévé természetesen saját magát tette. Bár a királyt (Hans Holbein portréja nyomán) leginkább szakállas, köpcös figuraként ismerjük, a sorozat fiatalabb éveire koncentrál, így semmi sem állt a teljesen másképp kinéző Jonathan Rhys Meyers (Velvet Goldmine; Nagy Sándor, a hódító) útjába, hogy ő játssza el a főszerepet.

Rhys Meyers egyébként ír nemzetiségű, ezért még különösebb, hogy őt választották egy angol király szerepére. A filmet íróként Michael Hirst jegyzi, aki már otthonosan mozog az angol történelem dramatizálásában: ő írta például a Cate Blanchett címszereplésével készített Elizabeth forgatókönyvét is, amely I. Erzsébet életét tárta a nézők elé.