Futballisták új sorozatban

Vágólapra másolva!
A Futballistafeleségek után most maguknak a futballistáknak az életébe is betekintést nyerhetünk, azzal a különbséggel, hogy ezúttal amerikai fociról van szó.
Vágólapra másolva!

Bár viszonylag feledhető filmalkotás, az olvasók talán emlékeznek még a Péntek esti fények (eredetileg Friday Night Lights) című mozira, amely Texas legsikeresebb középiskolai futballcsapatának, a Permiani Párducoknak állít emléket. A mű igaz történet (illetve a történetet feldolgozó könyv) alapján készült, így legfeljebb a filmrevitel módját érheti a heroizmus vádja - maga a sztori valóban patetikus, ami szinte hívja maga után, hogy sorozat készüljön belőle.

A film rendezője, Peter Berg már az eredeti, egyébként H. G. "Buzz" Bissinger által írt könyvnek is nagy rajongója volt, aztán, úgy tűnik, saját filmjébe is beleszeretett. A Billy Bob Thornton főszereplésével, 2004-ben készült alkotás azonban, már csak időbeli korlátok miatt sem volt képes bemutatni az összes cselekmény szálat, ami a könyvben követhető: Berg szerint Bissinger nemcsak a texasi futball, de általánosságban a középiskolai sport világát is mesterien ábrázolja, nem mellesleg a rasszizmus és az iskolarendszer kérdéskörét is boncolgatja.

Hogy Berg ezeket az elemeket is filmre tudja vinni, sorozatot készített, szintén Friday Night Lights címmel - ennek bevezető epizódját kedden mutatják be, mind az Egyesült Államokban (az NBC-n), mind Kanadában (a Global csatornán). Természetesen a filmszínészeket itt tévés arcok váltják, a nagyfilmben Thornton által játszott edző szerepébe például Kyle Chandler bújt, aki többek között a Grace kliniká-ban is feltűnt, egy-két epizód erejéig.