Az MTV feltalálta az időutazást

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi tévék több új sorozattal már augusztus vége előtt elindították az őszi műsorrendet, miközben az MTV továbbra is a régi műsorokra esküszik, feltalálván így az időgépet, dr. Emmett L. Brown után. A közszolgálati tévé az 1952-es Állami áruház-zal érte legjobb nézettségét, de a nosztalgikus hangulatú, csak archív anyagokból építkező Önök kérték is számos, múltba vágyódó nézőt csábított.
Vágólapra másolva!

Változatlan a helyzet a nézettségi fronton: az RTL Klub volt az év 34. hetében a legnépszerűbb csatorna, 26,4 százalékkal, a második helyen a TV2 üldözi, 22,3 százalékkal. Az M1 adását általában a tévézők 15,9 százaléka követte, a Viasat pedig 5,1 százalékot jegyezhetett fel. A kereskedelmi célcsoportban, a 18 és 49 éves kor közti nézőknél 28,9 százalék az RTL eredménye, magabiztos az előnye a 23,3 százalékot elérő TV2-vel szemben. A fiatalabbaknál tíz százalék alatt van az M1, hat felett a Viasat.

A műsorok. A két nagy kereskedelmi tévé nem várt szeptemberig, egyik sem akarta, hogy a másik megelőzze, és hamarabb jöjjön elő a többé-kevésbé rejtegetett sorozatokkal, filmekkel, show-műsorokkal. A trend egyértelmű: a napi realitynek annyi, mostanság az igényes, hatalmas költségvetésű mozifilmekre jellemző alapossággal és átgondoltsággal készített sorozatoké a jelen. Megéri ilyenekkel előrukkolni, mert ha betalál a téma, jók a karakterek, kellően pergős az eseménysorozat, akkor a tévé eléri azt, hogy a néző minden héten, ugyanazon az estén ott üljön és azt a csatornát válassza: függővé teszi, olyanná, aki csak nagyon jó programért cserébe hajlandó lemondani kedvenc sorozatáról. Több olyan széria indult (A szökés, Született feleségek vagy épp a minap Emmyt is nyert 24 a Cool tévén), mely összefüggő sztorit mesél el, ahol hat-nyolc szálon fut a történet, ezek olyanok, mint egy roppant hosszú, darabokra vágott mozifilm - a részek végén persze újabb titkokkal, meglepetésekkel.

A heti számok még nem mutatják az új sorozatok nyomasztó fölényét, de elképzelhető, hogy egyre jobban szerepelnek majd. A pénteki Barátok közt áll a lista élén, 2,16 millió nézővel, az épp tévézők 46,2 százaléka leste - a kiugró érdeklődés főképp annak köszönhető, hogy a bulvárlapok reggel óta azt harsogták, hogy aznap este kiderül, ki is lőtte le Berényi Miklóst. A második helyet a TV2 csípte meg, a Taxi című akcióvígjátékkal (1,88 millió néző), míg a pénteki Fókusz beért a harmadik helyre: az 1,87 millió nézőnek jelentős része már arra várt, hogy megtudja, a rögvest utána következő szappanoperában ki húzta meg a ravaszt, mely csaknem kioltotta szegény, jobb sorsra érdemes Miki életét.

Az élmezőny után jön a korábban nemigen látott kampánnyal beharangozott A szökés (erről később bővebben), utána a Napló követezik a listán, majd a Piedone Afrikában című, látszólag megunhatatlan vígjáték. A legnézettebb Tények vasárnap került adásba. A tízes listán szerepel még az Irigy Hónaljmirigy-show, a Cobra 11, és a Nicsak, ki beszél most? című vígjáték. A legnézettebb RTL-es Híradó a 11. helyen zárt.

port.hu

Piedone Afrikában - megunhatatlan

Az M1 az Állami áruház című zenés vígjátékkal villogott, 1,14 millióan nosztalgiáztak a régi képeket látva. Az Önök kérték című kívánságműsor is átvitte egy egymilliós határt, láthatóan az időutazást az MTV is feltalálta, akárcsak a Vissza a jövőbe Dokija. Szintén egymillió néző felett teljesített a szerdai MTV-s Híradó. A Viasat 3-nál - nem meglepés - A helyszínelők vitték a szekeret, a csütörtöki epizódot átlagosan 459 ezer néző figyelte. A csatorna még a Pőreparádé és a Nyomtalanul című sorozatok sikerének örülhetett.

A 18-49-es célcsoportban viszont már nem volt ellenfele a két nagynak, az első 30 helyen az RTL Klub és a TV2 műsorai állnak. A célcsoport 43,9 százaléka favorizálta a Taxi-t, így a TV2-é az első pozíció, bár utána rögvest öt RTL-es műsor jön (Barátok közt, A szökés, és a már említettek). Érdekes adat lehet, hogy szerdán, az agyonreklámozott börtönös sztori után jött rögtön a Gyilkos elmék, és egy jó felvezetés jót tesz a nézettségnek is, így a sorozatgyilkosokat hajkurászó nyomozó kalandjai is felkerültek a Top 10-be, a késői kezdés ellenére. A Született feleségek a 11. pozícióba került, a Forma 1-es futam pedig az épp bekapcsolt tévék felén ment, azaz sávjában verhetetlen. Ha már a Marty McFly cimborája, a Doki szóba került, említsük meg, hogy a Vissza a jövőbe harmadik része a 17. helyre ért be, lovon nyargalászó indiánok vagy felturbózótt vadnyugati mozdony ide vagy oda.