Adásba kerülhet a Kerryt lejárató film

Vágólapra másolva!
Az amerikai hírközlési felügyelet nem tiltja be annak a dokumentumfilmnek a sugárzását, amely rossz fényben tünteti fel John Kerry demokrata párti elnökjelölt múltját, a vietnami háború elleni fellépését a hetvenes évek elején.
Vágólapra másolva!

Michael Powell, a szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) elnöke helyi idő szerint október 14-én, csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a felügyelet nem állíthatja le a műsor bemutatását, mivel nem tud olyan jogszabályról, amely ezt lehetővé tenné a számára, de nem is lenne okos dolog, ha így tenne, mivel azzal valószínűleg megsértené az alkotmányban biztosított szólásszabadságot.

A republikánus párti Powellt még Bill Clinton demokrata párti elnök nevezte ki a független, kétpárti testületbe, elnöki tisztséggel pedig George Bush elnök bízta meg.

A baltimore-i Sinclair csoport a tulajdonában levő 62 tévéadón a november 2-i elnökválasztás előtt szándékozik bemutatni Az ellopott becsület: a soha be nem gyógyuló sebek című filmet, amely azzal vádolja Kerryt, hogy Vietnamból hazatérve elárulta bajtársait és a becsületükbe gázolt. A tévéadók az amerikai háztartások egynegyedét érik el. A Sinclair-család tulajdonában levő vállalat az utóbbi évtizedben jelentős összegekkel támogatta a Republikánus Pártot.

A Demokrata Párt, valamint 17 szenátor és 85 képviselő követelte a héten a Szövetségi Választási Bizottságtól és a médiahatóságtól a film sugárzásának a betiltását, amely szerintük hírnek álcázott politikai hirdetés.

A filmben látható Kerry 1971-es kongresszusi meghallgatása, amelyen Dzsingisz kán hordájához hasonlította és azzal vádolta az amerikai hadsereget, hogy Vietnamban mindennapos és módszeres atrocitásokat követtek el. A filmben megszólaltatott volt hadifoglyok szerint Kerry azt mondta, amit az ellenség hallani akart és ezzel meghosszabbította vietnami rabságukat.

Az Őrnaszádosok az Igazságért nevű vietnami veterán csoport televíziós hirdetéseiben a nyár óta hasonló vádakat szór John Kerry fejére és azzal is támadja, hogy érdemtelenül szerezte háborús kitüntetéseit. A csoport összefogott az Ellopott becsület készítőivel és két tagja a filmben is megszólal.

A film rendezője Carlton Sherwood vietnami veterán, a The Washington Times korábbi újságírója, aki lapértesülések szerint az ugyancsak vietnami veterán Tom Ridge belbiztonsági miniszter barátja.