A tv-vita kiegyenlítette Bush és Kerry versenyét

Vágólapra másolva!
Az amerikaiak többsége szerint John Kerry nyerte meg a republikánus és a demokrata elnökjelölt vitáját. A jelölti vita utáni legfrissebb felmérések szerint Bush és Kerry támogatottsága egyaránt 49 százalék. Elolvadt tehát az a néhány százaléknyi előny, amelyet Bush a New York-i republikánus konvención szerzett. Ugyanakkor az amerikaiak többsége szerint továbbra is Bush az, aki képes biztonságot teremteni Irakban. A következő megmérettetés a két tábor között az alelnök-jelöltek vitája lesz, ezt követően pedig újra Bush és Kerry csap össze pénteken, St. Louisban.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök és John Kerry szenátor ismét fej fej mellett verseng a választók kegyeiért, miután a Demokrata Párt jelöltje a csütörtök esti tévévitában nyújtott teljesítményével utolérte vetélytársát és ismét nyitottá tette a Fehér Házért vívott küzdelmüket.

Az USA TODAY/CNN/Gallup legfrissebb, péntek és vasárnap között végzett és hétfőn közzétett felmérése szerint Bush elnök 5-8 százalékos előnye a vita után elolvadt. A biztos szavazók között Bush és Kerry egyaránt a voksok 49 százalékát kapná, Ralph Nader független jelölt pedig az egy százalékát szerezné meg, ha november 2. helyett most rendeznék meg a választást.

Az elnökválasztás tulajdonképpen végig szoros küzdelemnek ígérkezett, és Bush elnök csak a republikánus párt szeptember elején megrendezett elnökjelölt-állító konvenciója után tört előre a felmérésekben.

A massachusettsi szenátor egy kommentár szerint a tévévitában aratott győzelmével, az elnöknél is "elnökibb" fellépésével lehetővé tette számos választónak, hogy ne csupán George Bush ellen legyenek, hanem egyben John Kerry mellett is. A Newsweek hírmagazin felmérése szerint Kerry egy hajszállal, 2 százalékponttal meg is előzte az elnököt, bár ez az előny a statisztikai hibahatáron belül van.

A USA TODAY/CNN/Gallup tematikai bontásban is ismerteti a két jelölt megítélését. A kampány legfontosabb témája a terrorizmus elleni harc, majd Irak és a gazdaság következik, nagyjából egyforma súllyal. A felmérés szerint a választók többsége inkább Kerry gazdaságpolitikájában bízik. A szenátor előnye hét százalékpont.

A többi kulcskérdésben Kerry csökkentette hátrányát. A választók többsége továbbra is úgy véli, hogy Irak ügye Bush elnöknél van biztosabb kezekben, de ez az előny 14 százalékpontról 7 százalékpontra esett vissza. A terrorizmus elleni harc irányítására a választók jelentős többsége továbbra is George Busht tartja alkalmasabbnak, bár ez a többség 27 százalékpontról 17 százalékpontra csökkent.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint Kerry győzött a csütörtök esti vitán, és csak 25 százalékuk vélte úgy, hogy az elnök kerekedett felül. A többség szerint a szenátor világosabban fogalmaz az elnöknél, és intelligensebb nála. Ez a kedvező megítélés fokozta a várakozásokat Kerry iránt: a felmérésben részt vevők 48 százaléka jósolta azt 41 százalékukkal szemben, hogy Kerry jobban fog szerepelni pénteken a két jelölt második televíziós vitáján St. Louisban.

Előtte azonban, kedd este a két alelnökjelölt csap össze a tévénézők előtt. A vita helyszíne az Ohio állambeli Cleveland városa lesz. Az alelnökelöltek vitája ugyan nem befolyásolja az elnökválasztás kimenetelét, a szócsatát mégis nagy érdeklődés előzi meg, mivel a két ellenfél szinte mindenben elüt egymástól.

Az 51 éves, koránál sokkal fiatalabbnak tűnő, telegén John Edwards észak-karolinai szenátor első törvényhozási mandátumát tölti, korábban peres ügyvédként tevékenykedett. A 63 éves Dick Cheney alelnök hosszú törvényhozási és kormányzati tapasztalatokkal bír. Öt évig volt tagja a kongresszusnak, Gerald Ford elnök hivatalának vezetője volt, az öbölháború idején, idősebb George Bush elnök alatt védelmi miniszter, majd a Halliburton energetikai cég vezetője.

Az alelnököt demokrata párti ellenfelei olyan kedvezőtlen fényben tüntették fel, hogy az akár az előnyére is válhat a vitában, ahol sokat számít, hogy az illető az elvárásokhoz képest hogyan szerepel. Ha valamelyik jelölt veresége a vitában kisebb arányú, mint amire a nézők számítanak, azt szinte győzelemként könyvelik el.