Egy év türelmi idő az interaktív tévézésben

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság nem kívánja erőltetni az interaktív digitális televíziózás műszaki szabványosítását az EU-n belül, de véleménye szerint ezt a kérdést 2005-ben ismét meg kellene vizsgálni - jelentették be hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az EU végrehajtó intézménye megerősítette, hogy álláspontja szerint e területen a tagállamoknak továbbra is nyílt és átjárható szabványokat kell támogatniuk, ezek alkalmazását azonban nem volna célszerű jogilag kötelezővé tenni.

Olli Rehn, a bizottság ipari és az információs társadalommal kapcsolatos kérdésekért felelős tagja szerint a digitális televíziózás műszaki és piaci környezete meglehetősen összetett, a piaci szereplők maguk is nagyon eltérően értelmezik a szabványok átjárhatóságát, emellett ez a technológia még nem kezdett szélesebb körben elterjedni a tagállamokban. A bizottság ezért azt tartaná célszerűnek, ha egy ideig még szabad teret engednének akadálytalan fejlődésének.

Jövőre azonban érdemes lenne visszatérni erre a kérdésre, és megvizsgálni, hogy az időközben végbement piaci fejlemények milyen mértékben járultak hozzá a szabványok együttműködési képességéhez és a fogyasztók választási szabadságának növeléséhez - állapította meg Rehn.

Az interaktív televíziózás azt jelenti, hogy a néző közvetlenül bekapcsolódhat a tévéadásokba, játékokat futtathat a készüléken vagy üzeneteket küldhet róla. Mindehhez az szükséges, hogy a készüléket ellássák a megfelelő szoftverrel, amely úgynevezett alkalmazásprogramozói felületként (API) működik.

Európában jelenleg több mint 32 millió digitális tévékészülék van használatban, amelyek közül 25 millió alkalmas az interaktív használatra. Az interaktív digitális tévé piaca azonban egyelőre úgy fejlődik, hogy nincs egységes európai API-szabvány.

A technológia elterjedésének kezdeti időszakában öt különböző API-t alkalmaztak, amelyek nem voltak átjárhatóak, vagyis az egyikhez készül tartalmat vagy alkalmazásokat a többivel nem lehetett használni. Jelenleg egyetlen olyan nyílt API-szabvány létezik, amelyet az EU szabványosítási testületei elfogadnak, az úgynevezett multimédia házi platform (MHP).