Indul a BBC új, digitális tévécsatornája

Vágólapra másolva!
A brit kormány kedden - szigorú követelmények meghatározása mellett - zöld jelzést adott a brit közszolgálati televízió újabb digitális csatornája, a BBC 3 működésére.
Vágólapra másolva!

A 2003 elején induló szórakoztató jellegű csatorna programjaival a BBC a 25-34 éves korosztályt célozza meg, felváltva a már létező BBC Choice elnevezésű digitális csatornáját. A lépést már tavaly tervezte a brit közszolgálati televízió, ám Tessa Jowell kulturális miniszter nem találta markánsan eltérőnek a már működő hasonló kereskedelemi csatornák programjától a BBC műsorszerkezeti ajánlatát.

A kulturális tárca vezetője most a közszolgálatiság követelményeinek legszigorúbb feltételei közepette engedélyezte az új kérelmet. Feltételül szabta egyebek között, hogy a BBC 3 adásidejének 90 százalékát önálló, kizárólag a csatorna számára készülő programokkal kell kitölteni. Ellentétben a jelenlegi BBC Choice csatornával, a BBC 3 csak korlátozottan ismételheti meg a két fő közszolgálati csatorna, az egyes és kettes műsorait. Egyben megtiltotta azt is, hogy a digitális csatorna az egyes és kettes közszolgálati csatorna versenytársává váljon.

Az új műsorok készítésében, külső produceri irodáktól való megvásárlásában a BBC-nek az új tehetségek felkutatására kell helyeznie a hangsúlyt. A miniszter kikötötte, hogy a külföldi készítésű programok 90 százalékát az európai médiapiacról kell beszerezni, megelőzendő az amerikai műsorok túlzott elszaporodását a brit televízióban.

Jowell bejelentette azt is, hogy két év múlva felülvizsgálja a csatorna működését, és ha nem felel meg az előírtaknak, visszavonja az engedélyt.

A brit közszolgálati televízió másfél éve jelezte négy új digitális - a szórakoztató jellegű BBC 3, a kulturális BBC 4, továbbá két gyerekeknek szóló - csatorna indításának a szándékát. A BBC 3 kivételével tavaly valamennyit engedélyezte a kormány, a szórakoztató csatorna műsortervét azonban átdolgozásra ítélte. A kereskedelmi jellegű szórakoztató csatornák tiltakoztak a kormánynál az eredeti tervezet ellen, attól tartva, hogy az új közszolgálati csatorna rontani fogja saját digitális csatornáik nézettségét. A kormány által elvégeztetett tanulmány kimutatta, hogy az új közszolgálati digitális csatorna valószínűleg a nézők 2 százalékára számíthat, és a kereskedelmi csatornák reklámbevételeit minimálisan, körülbelül 7 millió fonttal csökkentheti. A kereskedelmi csatornákat felügyeletét ellátó ITC kedden megnyugtatónak találta a brit kormány által szabott feltételeket és azt, hogy két év múlva felülvizsgálják az új csatorna működését.