Bemutatják az első magyar operát

A budapesti Várszínházban március 30-án tartják az első magyar opera, az 1793-ban íródott Pikkó hertzeg ősbemutatóját. A feledés homályába veszett művet a Budapesti Kamaraopera művészeti vezetője, Moldován Domokos kezdeményezése nyomán állítják színpadra.

- A magyar zenetörténetben az első magyar operaként számon tartott zenemű Chudi József nevéhez fűződik, a Pikkó hertzeg kottája és teljes zenei anyaga azonban elveszett - mondta Moldován Domokos, aki évek óta próbálkozik az opera bemutatásával. Végül a Magyar Millennium Kormánybiztos Hivatalához beadott pályázat segítségével a Budapesti Kamaraopera Alapítvány felkérhette Orbán György zeneszerzőt, a Zeneakadémia zeneszerzés tanárát, hogy a Pikkó hertzeget újraírja.

A darab szövegkönyvéhez, magyar és német nyelvű plakátjából két példány is megmaradt az Országos Széchényi Könyvtárban, így születhetett meg az elkallódott régi operából az új mű, amely nem korabeli dallamok rekonstrukciója, hanem az Erkel Ferenc-, valamint Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas komponista első operája.

A darab cselekménye is átalakult, a felhőtlen vásári komédiából tragédia lett, a sors manipulálásának és manipulálhatatlanságának kegyetlen játékát bemutatva - vall a műről Orbán György.

Pikkó, kalmük hertzeg szerepében Kovácsházi István lép színpadra. Szerelmesét Perzsit, a tatár kán lányát Gonzalez Mónika kelti életre. Sibuk, az udvar első embere szerepében Wiedemann Bernadettet hallhatja-láthatja a közönség, a tatár kán alakjában Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes lép fel. A díszletet Csengery Zsolt tervezte, a koreográfus Aranyos Ágota, a zenei munkatárs Pethő Zsolt, a mű zenei konzultánsa Csengery Adrienne. Az előadáson közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a dirigens Héja Domonkos. Az újjászületett első magyar opera rendező-jelmeztervezője Moldován Domokos.

(MTI)