Al Pacinóék vezetnek, a Jóbarátok nem kellett

Vágólapra másolva!
Az amerikai tévéakadémia nyilvánosságra hozta az ősszel esedékes 56. Emmy-díj kiosztó esélyeseinek listáját, amelynek élén a legtöbb jelölést szerző Angyalok Amerikában és a Maffiózók áll. A Jóbarátok ezzel szemben elsikkadt a legjobb tévés produkciók előzetes megmérettetésén.
Vágólapra másolva!

Az HBO produkciója, az Angels in America (Angyalok Amerikában) kapta a legtöbb Emmy-jelölést az egyesült államokbeli televíziós díjak odaítélése előtt két hónappal. A 80-es évek Amerikájának a szexualitás, a család, a vallás, és a politika kérdéseivel kapcsolatos őszintétlenségéről szóló kétrészes sorozatot - amely a csatorna tervei szerint hamarosan Magyarországon is képernyőre kerül - összesen 21 díjra jelölték, köztük a legjobb minisorozat és a legjobb szereposztás kategóriájában. Az első AIDS megbetegedések idején, a Ronald Reagan vezette országban játszódó alkotás sztárjai közül Emma Thompsont és Al Pacinót pedig a legjobb színész, illetve színésznő díjára nominálták.

A jelölések számát tekintve alig maradt le a Angels in America mögött a magyarországi RTL Klub által is vetített Maffiózók (The Sopranos), amely 20 jelölést kapott.

Szintén az RTL Klubon láthatja a hazai közönség Az elnök emberei című sorozatot, amelyet egy tucat kategóriában tartottak esélyesnek a tévés Oscarnak is nevezett díjra. A VIASAT3-on, valamint az HBO-n is műsorra tűzött Szex és New York (Sex and The City) ugyancsak jól szerepelt az előzetes megmérettetésen, ahol a szituációs komédiák közül a legtöbb jelölés jutott neki. Az Amerikában nemrég befejezett, összesen 11 kategóriában nominált sorozat összes jelentősebb szereplőjét Emmyre jelölték, Sarah Jessica Parkert a komédiaszériák női főszereplői közül a legjobbnak járó elismerésre, színésztársait, Kristin Davist, Kim Cattrallt és Cynthia Nixon pedig a legjobb mellékszereplőket illető díjra.

A vígjátékok közül a New York-i sorozatot, a jelölések mennyisége alapján, az Arrested Development, a Will & Grace, a Curb Your Enthusiasm és a 2003-ban Emmyt nyerő, a VIASAT3-on is játszott, Szeretünk, Raymond című (Everybody Loves Raymond) produkció követi. Nem volt ilyen sikeres azonban az NBC két húzóműsora, a Magyarországon is sikerrel játszott Jóbarátok (Friends), valamint a Frasier című komédiasorozatok, amelyeket utóbbi kategóriában nem jelöltek a díjra. A Jóbarátok készítőit csupán az vigasztalhatja, hogy a Szex és New York-kal befutott Sarah Jessica Parker mellett Jennifer Anistont is jelölték a vígjátéksorozatok legjobb női főszereplője számára kiírt díjra.

Az Emmyre esélyes tévéműsorok versenyének eredményhirdetését Los Angelesben tartják szeptember 19-én, vasárnap.