Tévében közvetítik az irakiak megaláztatásait

Vágólapra másolva!
A CBS amerikai televíziócsatorna visszavonhatatlanul szembesíti az Egyesült Államokat a jelenlegi iraki helyzettel: teljes egészében levetíti egy női katona videonaplóját, melyben az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó hölgy többször is hangot ad az iraki foglyok iránt érzett megvetésének.
Vágólapra másolva!

A CBS alig két héttel azután, hogy nyilvánosságra hozták az első képeket az iraki foglyok bántalmazásáról, a héten bejelentette: újabb videofelvételeket fog bemutatni, melyeken az amerikaiak által működtetett fogolytáborok botrányos körülményei láthatóak.

A csatorna tájékoztatása szerint a kazettán nem látható közvetlen erőszak, de hallhatóak rajta az egyik amerikai katona kommentárjai, melyek egyértelművé teszik, hogy mennyire lesújtó véleménnyel van az irányítása alá tartozó tábor foglyairól.

"Gyűlölök itt lenni" - hallható a szalagon. "Haza akarok menni, vissza akarom kapni a civil életemet. Ma megint lelőttünk két embert. Az egyik a mellkasába kapta a golyót, mert étkeztetés közben nekitámadt az embereinknek, a másikat karon lőtték. A súlyosabb sebesültről azt sem tudom, hogy egyáltalán él-e még."

A felvételeken a katona a fogolytábor veszélyeiről is beszámol: "Ez itt a homoki vipera. Harapása hat óra alatt végez az emberrel. Már két foglyunk meghalt, mert megharapta a kígyó, de kit érdekel? Legalább kettővel kevesebbre kell felügyelnünk" - vallott színt videonaplójának a biztonsági okokból meg nem nevezett katona.

Fotó: EPA
A Pentagon további felvételek megjelenését várja

Az őr elmondása szerint hetente legalább három fogoly próbál megszökni, de ilyen még sosem fordult elő akkor, mikor ő volt őrségben.

"Tőlem nagyon félnek" - mondta. "Az egyik nap felelősségre is vontak a feletteseim, mert kővel dobáltam meg a foglyokat."

A CBS jelentése szerint egy másik katona azzal indokolta az embertelen körülményeket a Camp Bucca-i táborban, hogy túl sok fogoly, az amerikaiak pedig túl kevesen vannak.

Tim Canjar, akit korábban a hadsereg iraki foglyok bántalmazásáért szerelt le, szintén hasonló helyzetről számolt be: "Volt olyan alkalom, mikor ketten voltunk őrségben, és egyenként több mint ötszáz fogolyra kellett felügyelnünk. A foglyok elkezdtek lökdösni minket... mit tehettünk volna" - magyarázta brutális fellépését Canjar.

Canjar katonatársa, akit szintén leszereltek, azzal védekezett, hogy feletteseik egyszerűen nem vettek tudomást a táborban létező problémákról.

Canjart és két társát a hadsereg azért szerelte le, mert rugdosták és puszta kézzel verték a felügyeletükre bízott hadifoglyokat. A döntés ellen mindhárman fellebbeztek, most pedig azt próbálják elérni, hogy az ügyben a kongresszus végezzen nyomozást.