Brit katonákat is fogolykínzással vádolnak

Vágólapra másolva!
Iraki őrizeteseket kínzó brit katonákról kerültek nyilvánosságra fotók szombaton Londonban, röviddel azután, hogy amerikai katonákról készített hasonló felvételek járták be a világsajtót, komoly felzúdulást keltve még a szövetséges országokban, köztük Nagy-Britanniában is.
Vágólapra másolva!

A szombati Daily Mirror első oldalán, és belső oldalain is több olyan fotót közöl, amelyeken brit katonák súlyosan bántalmaznak egy tolvajlással gyanúsított iraki őrizetest. A brit bulvárlap első oldalán közölt kép azt ábrázolja, amint egy brit katona éppen levizeli a fején csuklyával letakart, láthatóan vérző iraki foglyot.

Az újság értesülése szerint az őrizetest előzőleg nyolc órás tortúrának vetették alá, miközben állkapcsát és fogait puskatussal összetörték. Az iraki foglyot többször kivégzéssel is fenyegették a kínvallatás során - írta a szombati Daily Mirror. A fotókat állítólag más brit katonák adták ki a lapnak, leleplezendő a hadseregben lévő "lator elemeket".

Sir Michael Jackson tábornok, a brit vezérkar főnöke még szombat hajnalban azonnali vizsgálatot rendelt el. Nyilatkozatában kijelentette: az eset - ha az újság által közöltek bizonyítást nyernek - nemcsak egyértelműen törvénysértő, de ellentmond a brit hadseregben honos viselkedési szabályoknak is. Sir Michael szerint a vétkesek - ha cselekményük bebizonyosodik - nem méltók "a királynő egyenruhájának viselésére, mert beszennyezték a hadsereg jó hírnevét".

Alig néhány nappal a Daily Mirror szombati számában látható képek közlése előtt kerültek nyilvánosságra azok a fotók, amelyeken amerikai katonák láthatók a hírhedt bagdadi Abu Garib börtönben, megalázó helyzetekbe kényszerített, esetenként meztelen, elektrosokkal fenyegetett iraki őrizetesekkel.

Az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete már az amerikai fotók ismertté válása után közölte: nem elszigetelt eset, amit az amerikai katonák az iraki őrizetesekkel műveltek. A pénteki londoni közlemény szerint a szervezethez az elmúlt egy évben rendre érkeztek olyan jelentések, amelyek a szövetségesek által elkövetett kínzásokról és az embertelen bánásmód egyéb megnyilvánulásairól szóltak.

A szervezet szerint a koalíciós erőkkel szemben felmerült minden ilyen vádat független és pártatlan testületnek kell kivizsgálnia, és a vizsgálati eredményt nyilvánosságra kell hozni. Mindemellett kártérítést is kell fizetni az áldozatoknak vagy hozzátartozóiknak - áll az Amnesty International jelentésében.