Berlusconi miatt távozik a RAI elnöke

Vágólapra másolva!
Lemondott az olasz közszolgálati tévé elnöke, aki azt állítja, az igazgatótanácsban bekövetkezett személyi változások a kormány túlzott befolyását eredményezik.
Vágólapra másolva!

Lucia Annunziata azután mondott le a RAI vezetéséről, hogy Carlo Azeglio Ciampi államfő május 3-án, hétfőn kénytelen volt aláírni az új olasz tévétörvényt. (Az elnök decemberi vétóját a törvényhozás újabb szavazással hatálytalanította.) Az igazgatótanácsba kedden a Silvio Berlusconi kormányához közel álló személyeket választottak be.

Lucia Annunziata a RAI igazgatóságának milánói ülése után jelentette be kedden este a lemondását. A távozó tévéelnök szerint a közszolgálati csatornák irányításában az új kinevezésekkel négyszeres többségbe kerülnek a kormánypártiak, ami lehetetlenné teszi a médium kiegyensúlyozottságát és függetlenségét.

Az olasz kormánykoalíció kampányfogásnak minősítette a RAI elnökének lemondását, amit Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes, a Nemzeti Szövetség (AN) vezetője szerint Annunziata a közelgő európai parlamenti választásokra tekintettel, "nevetséges kifogásokkal" indokolt. Annunziata viszont közölte, hogy nem kíván indulni az európai választásokon a baloldal színeiben.

A balközép Olajfa koalíció védelmébe vette az állami tévé távozó elnökét, s "puccsnak" minősítette a közszolgálati televízió vezetésében történt változásokat. Massimo D'Alema, az Olajfához tartozó Tölgyfa pártkoalíció egyik vezető politikusa szerint a "megalázott" televízió immár teljesen Silvio Berlusconi miniszterelnök szolgálatában van, s a kormány "arrogáns módon" gyűri maga alá a RAI-t.