2 perc sötétség a tv2 büntetése

Vágólapra másolva!
Az Országos Rádió és Televízió Testület megállapította, hogy az MTM-SBS Televízió Rt. (TV2) 1999. február 11-i Forró nyomon című műsorszámának egyik riportjával megsértette az Rttv. 3. § (2) bekezdésében foglaltakat, amely - egyebek mellett - az emberi jogok tiszteletben tartásáról rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Emiatt a testület 2 perces időtartamra felfüggesztette a tv2 műsorszolgáltatási jogosultságát. Az elsőfokú bíróság osztotta az ORTT álláspontját, a műsorszolgáltató keresetét elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletében az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. A perbeli esetben az elhalt személyről még életében készült fényképfelvételnek a bemutatása a brutális eseményt ábrázoló helyszínen, a gyilkosságot megelevenítő eseménysorozat közepette került sor, ezért azon túl, hogy megvalósította a képmással való visszaélést, az áldozat emlékét, ezen keresztül a hozzátartozók emberi jogát is sérti. A Legfelsőbb Bíróság ítéletében ezen kívül kiemeli, hogy a közvélemény részéről jelentkező, a bűncselekményekről történő tájékoztatás iránti igény nem járhat az emberi jogok sérelmével.

Az ORTT honlapjahttp://www.ortt.hu/

Mindezeket egybevetve a legfelsőbb Bíróság az elkövetett törvénysértés súlyával arányban állónak találta az ORTT által alkalmazott szankciót. E körben utalt arra is, hogy a műsorszolgáltatási jogosultság gyakorlásának 2 percre történő felfüggesztése nem az Rttv. 112. § (1) bekezdésében meghatározott legsúlyosabb szankció volt, és az adott szankciófajtán belül sem tekinthető eltúlzottnak.

Fentiek alapján a határozat végrehajthatóvá vált, melyet - a testület döntése alapján - a műsorszolgáltatónak 2003. december 10-én a Nyom nélkül című műsor előtt kell végrehajtania.