ORTT: Nem korhatáros az Egri csillagok

Vágólapra másolva!
Megalapozatlannak találta a tv2 ellen az Egri csillagok című film korhatárjelzés nélküli sugárzása miatt emelt kifogást kedden az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága.
Vágólapra másolva!

A grémium arra a véleményre jutott, hogy az alkotás, amelynek egyes részleteit a tárgyaláson meg is tekintették, nem alkalmas a fiatalok fejlődésének megzavarására. A Korhatár Civil Kezdeményezés egyik tagja november 14-én fordult a tömörülés nevében a médiahatóság panaszbizottságához Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének filmváltozata ügyében.

Beadványával - mint az a csoport internetes oldalán olvasható - arra kívánta felhívni a közvélemény és a grémium figyelmét, hogy a tévéműsorok korhatár-jelzéséről hozott ORTT-határozatot betű szerint értelmezve még az ifjúságnak szóló, az általános iskolákban kötelező olvasmányként elfogadott mű filmváltozata sem lenne bemutatható a televízióban.

Indoklása szerint a mű számos részlete (például a tálcán behozott levágott fejek, a második rész súlypontját képező brutális csatajelenet) kimeríti "az erőszak részletező, elnyújtott, realisztikus vagy naturális bemutatását", így a film eleve csak 18 éven aluliaknak nem ajánlott besorolású lehetne.

Hozzáteszi: az alkotást bizonyos definíciók alapján a "televízióban nem bemutatható" kategóriába kellene sorolni, példaként említve, hogy az egri vár védői "fondorlatos eszközökkel (forró szurok, forró leves, 'tűzkerék' és más harci szerszámok), különös kegyetlenséggel ölik meg a török harcosokat, s mindezt úgy teszik, hogy a néző számára hősként tűnnek fel".

Márpedig ezzel a panaszos álláspontja szerint a produkció megfelel annak a törvényi meghatározásnak, amely szerint "az erőszak brutalitása és kegyetlensége oly módon kerül ábrázolásra, hogy azt ártalmatlannak vagy éppen dicsőségesnek tüntetik fel". A panaszos szerint a filmben "pont a kulturális és társadalmi önmeghatározások, szokások és gondolkodásmódok mássága miatt öldöklik egymást a keresztény magyarok és a muzulmán törökök", miközben a hatályos rendelkezés szerint "nem megengedhető az ártalmatlannak vagy jogosnak ábrázolt agresszió olyan személyek ellen, akik külső megjelenésük, kulturális és társadalmi önmeghatározásuk, szokásaik vagy gondolkodásmódjuk mássága alapján szenvednek erőszakot".

"A törökökre szurkot öntő várvédő asszony kaján vigyorát" példaként állítva a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására alkalmas szadisztikus ábrázolásra. "A fentiek alapján elmondható, hogy a határozat betűjéhez ragaszkodva (és némi rosszindulatot feltételezve) a film betiltható. Ez persze csak egy abszurd gondolatkísérlet, viszont véleményünk szerint jól demonstrálja a szabályozás hiányosságait" olvasható a beadványban.