Film az afgánok szenvedéseiről

Vágólapra másolva!
Különös dokumentumfilmet tűzött a szeptember 11-i eseményekre emlékező filmek közé az amerikai PBS csatorna. Két nappal a terrortámadás évfordulója előtt, szeptember 9-én mutatják be a nonprofit televíziós csatornán a bombázások utáni Afganisztán mindennapjairól szóló produkciót.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA film főszereplője Gino Strada olasz orvos, aki a milánói Emergency humanitárius szervezet tagjaként dolgozik az országban. Strada és társai az elmúlt egy évben a bombázás, és az állam összeomlása következtében kialakult egészségügyi katasztrófahelyzeten próbálnak segíteni. A film címe - Afganisztán: 1380 - nem az ország állapotára utal. Az ott használt naptár szerint Afganisztánban most 1380-at írnak.

Az alkotás az afgán civilek szenvedéseit állítja fókuszba, azokét, akiknek korábban talán fogalmuk sem volt arról, hol van az Egyesült Államok, illetve arról, mi történt szeptember 11-én.

A film készítői, Alberto Vendemmiati, Fabrizio Lazzaretti és Giuseppe Petitto korábban már három évet töltöttek Afganisztán tanulmányozásával. Akkor Jung: a mudzsahedin országa címmel készítettek díjnyertes filmet. A szeptember 11-ei események előtt nem tervezték, hogy visszatérnek az ázsiai országba. "Mikor bekövetkezett a tragédia, úgy éreztük, vissza kell mennünk. Nem ülhetünk otthon és nézhetjük a tévét, miután három évet töltöttünk azzal, hogy bejártuk Afganisztánt" - beszélt Vendemmiati a Reutersnek utazásuk okairól.

A PBS évfordulós műsorahttp://www.pbs.org/spotlighton/

"Mikor odamegyünk, másik kultúrába és egy másik korba kerülünk át. De mielőtt egzotikusnak gondoljuk őket, elképzeljük, milyen különösnek láthatnak ők bennünket. Az ő szemükkel szerettük volna bemutatni az eseményeket."

Az Afganisztán: 1380 készítői szeptembertől decemberig forgattak az ázsiai országban. A film bemutatja a bombázások áldozatait egy kórházban, többek között sebesült csecsemőket. Talibán harcosok közt is forgattak az olasz dokumentumfilmesek, de azok a katonák, akiket ők mutatnak, olyan szegény afgán férfiak, akiknek nincs választási lehetőségük. "Mi Nyugaton azt gondoljuk, ők olyanok, mint mi: eldönthetik, megtesznek-e valamit, vagy nem. Valójában azonban kényszer alatt cselekszenek. Azokat lehet csak bűnösnek nevezni, akik szabad akaratukból cselekszenek rosszat" - véli Vendenmiati.