Kultúrtörténeti csemegék az M5 Históriában

Kassai Katalin, az M5 műsorvezetője palóc népviseletben az M5 história Időutazó rovatában
Vágólapra másolva!
Év elején kezdődött az M5 kulturális csatorna megújulása, amelynek részeként a kultúra több területe önálló magazinműsort kapott. Ilyen a szombat esténként látható M5 História is, mellyel a csatorna könnyed, szórakoztató formában szeretné közelebb hozni a nézőkhöz a történelem különböző korszakait.
Vágólapra másolva!

Az M5 História középpontjában a magyar történelem sorsfordító eseményei, vitatott kérdései és rejtélyes esetei állnak. Bár a fókusz a magyarság sorsán van, a műsor feladatának tekinti, hogy rendszeresen nemzetközi kontextusba helyezze a honi eseményeket, illetve párhuzamosan vizsgálja az izgalmas nemzetközi történéseket. A témákat közérthetően, szórakoztató kultúrtörténeti érdekességekkel fűszerezve mutatják be, mindezt a legkorszerűbb kutatások alapján, a legelismertebb szakemberek segítségével. A magazinban állandó műsorelemekkel is találkozhat a néző, ilyen a Filmmustra, ahol a történelmi filmek hibáit és erényeit tárgyalják ki, de bemutatnak Alternatív valóságokat is, vagyis megmutatják, mi lett volna ha másképp alakul egy csata, egy fontos döntés, egy merénylet. Kiemelkedő női személyiségekkel külön rovatban foglalkoznak, az Időutazóban pedig az adott korszak embereinek mindennapjaiba helyezkedve mutatják be, milyen volt az élet anno.

Kassai Katalin, az M5 műsorvezetője palóc népviseletben az M5 História Időutazó rovatában Forrás: MTVA

Az M5 História korábbi adásaiból kiderült például, mely népcsoport találta fel a nadrágot, milyen tésztaételeket honosított meg az itáliai Beatrix királyné hazánkban a középkor végén, vagy miért féltek a fürdéstől a 18. századi emberek. A nézők betekintést nyerhettek Sisi életébe, érintve a királyné magyar kapcsolatait és a kiegyezésben betöltött szerepét is. Mária Terézia életét bemutatva a műsor azt szemléltette, hogy a karrier és a magánélet összeegyeztethetősége nemcsak modern korunk kihívása, már a 18. században sem volt könnyű felelős családanyaként és államvezetőként helytállni. Mária Terézia szigorú napirend szerint élt. A Habsburg Birodalom uralkodója fél hatkor kelt, templomba ment, vallási tárgyú könyveket olvasott, majd következtek az államügyek, amelyek mellett nem volt helye a családnak. Tárgyalások, audienciák várták őt minden nap, a várandósságai alatt is végig dolgozott. I. Ferenc német-római császárral való házasságából 16 gyermek született.

A történész szakma mellett más tudományágak eredményeit is bemutatja az M5 História. Az archeogenetika segítségével például azt, hogyan halad Hunyadi Mátyás és családjának genetikai feltérképezése; az antropológia segítségével, hogy miként nézhettek ki honfoglaló őseink; művészettörténész kalauzolásával, hogy kit is ábrázolhat az 1848-as forradalom ikonikus festménye az ismeretlen nemzetőrről.

Palóc porta a Szentendrei Skanzenben Forrás: MTVA

Legutóbb a magazinműsor végigkövette, hogyan alakult a Kárpát-medence lakosságának összetétele a honfoglalástól napjainkig. A legújabb archeogenetikai mérések alapján elmondható, hogy európai és ázsiai génállománnyal egyaránt rendelkezünk. Honfoglaló őseink számban sokkal kevesebben voltak, mint a Kárpát-medencében ekkor élő bronzkori őslakos nép leszármazottai. A műsor kitért arra is, hogy miként alakult a lakosság száma és összetétele a tatárjárás majd a török harcok alatt, illetve Mohács után az ország három részre szakadásának milyen demográfiai hatásai voltak.

Az M5 História következő adásában március 26-án 20 órától a török - magyar kapcsolatok történetét tekinti át, a korai időszaktól a hódoltság nehéz évszázadain keresztül a 20. századig. A műsor a kulturális kapcsolódási pontokat is feltárja, és arra is választ keres, hogy miért tekintenek bennünket rokonaiknak a mai törökök. Április 2-án a középkori lovagok világába kalauzolják a nézőket, lovagkirályaink uralkodásán keresztül megismerhetik a kor kultúráját, sőt betekinthetnek a középkori orvoslás mai szemmel riasztó praktikáiba is. A párbajhősök korába is elkalauzol a műsor, bemutatva, hogy még a 19-20. század fordulóján is voltak hazánkban párbajok.

Az M5 História adásai a műsor Médiaklikk-oldalán újranézhetők!

M5 História – szombat esténként 20 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Forrás: MTVA