Ugyanannyi Macintosht használunk, mint Linuxot

Vágólapra másolva!
Közreadta az interneten látható hirdetések letöltésével gyűjtött böngésző- és operációsrendszer statisztikáját a Kirowski. Körülbelül ugyanannyi a Mac, mint a Linux, de egyre több a Firefox böngésző.
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió hazai számítógép szoftver- és hardverkörnyezetét térképezte fel az egyik hazai vezető internetes hirdetésszervező vállalkozás, a Kirowski. Az adatokat úgy gyűjtötték, hogy minden egyes, általuk szolgáltatott hirdetés letöltődésekor egy szerver begyűjti az adott számítógép és böngészőprogram adatait. Ezek az adatok teljesen névtelenül kerülnek a hirdetéskiszolgáló szerverre.

Jön fel a Firefox

A statisztikák szerint a Firefox a magyar internetezők körében immár nem alternatív böngésző, hanem a piac egyik jelentős szereplője: Internet Explorert a netezők 62 százaléka használ, Firefoxot és Mozillát 37 százalék. A fennmaradó valamivel több, mint egy százalék zömét az Opera böngészőt használók viszik el, minden más már csak az alig mérhető egyéb kategóriába tartozik. A statisztikákból kiderül az is, hogy a Firefox felhasználók inkább hallgatnak az internetbiztonsági tanácsokra, zömük ugyanis mindig a legfrissebb verziót használja, míg az explorereseknek csak kevesebb mint a fele frissítette böngészőjét (a Firefox ebből a szempontból barátságosabb: maga ajánlja fel a frissítést akkor, amikor megjelenik egy új verzió).

Az operációs rendszerek közül a Windows különböző verziói gyakorlatilag egyeduralkodók: a több mint egymillió vizsgált számítógép 98,72 százalékán található valamilyen Windows, Linuxból 0,63, hagyományos Macből 0,41, intelesből 0,22 százalék az elterjedtség. A kétféle Mac összesen ad ki annyit, mint ahány Linux van a hazai számítógépeken, de ezek az 1 százalék alatti arányok azt is jelzik, hogy kevesebb mint hétezer maces, illetve linuxos felhasználóval futott össze a statisztika alapjául szolgáló hirdetéskiszolgáló szerver.

Az [origo] látogatóiról rendelkezésreálló statisztikák hasonló képet mutatnak. Olvasóink több mint 99 százaléka használ Windowst, a fennmaradó kevesebb mint egy százalékon 18 féle operációs rendszer osztozik. Macintosht és Linuxot olvasóink is közel ugyanannyian használnak, de iPoddal, iPhone-nal, sőt még Nintendo Wii-vel is lapozgatják újságunkat, igaz, ez utóbbi az elmúlt hónap alatt kevesebb, mint százszor bukkant fel lapunk saját statisztikájában.

XP mindenütt

A Windowsok közül a legelterjedtebb az XP (92 százalék), majd - ugyan csak alig öt százalékos elterjdtséggel - a Vista következik. A Windows 98 és 2000 elterjedtsége 1-1 százalék körül mozog. A leggyakrabban használt képernyőfelbontás az 1024x768-as (60 százalék), illetve ennél inkább nagyobb felbontásban nézzük a világot: 800x600-as, vagy annál kisebb felbontást a netezők alig több, mint 10 százaléka használ.