Újból gyorsulni fog a Google Chrome

google chrome böngésző laptop notebook internetezés böngészés
Fotó: Firmbee.com / Unsplash
Vágólapra másolva!
A jövő héten érkező főverziótól válik elérhetővé a legújabb fejlesztés.
Vágólapra másolva!

Tradicionálisan kevés panasz érte a weblapok betöltésének sebessége miatt a Google Chrome böngészőt, a nagyon közeli jövőtől kezdve pedig még gyorsabbá válik a feladat során. A fejlesztők tájékoztatása szerint ezt egy apró trükkel érték el, aszinkron működésűvé vált a Biztonságos böngészés funkció.

A Biztonságos böngészés az ismert támadó weblapok betöltését próbálja megakadályozni. A működése végtelenül egyszerű, a webhelyekhez való csatlakozás előtt a Chrome megnézi, hogy a webcímük megtalálható-e a megerősítetten támadó oldalak adatbázisában, találat esetén pedig nem engedi a weblap betöltését. Az ellenőrzési folyamat persze némi időt vesz igénybe, várni kell az adatbázis lekérdezésének az eredményére, ami késlelteti a weboldal betöltésének a megkezdését.

Ez szép és jó, azonban az internetezők által betölteni próbált linkek oroszlánrésze nem található meg a támadó webhelyes adatbázisban, ennek ellenére kénytelenek kivárni az ellenőrzés lefutását.

Emiatt a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a Chrome 122-től kezdve a böngésző azonnal megkezdi a weblapok betöltését, a biztonsági ellenőrzés pedig ezzel párhuzamosan történik meg. Ez lerövidíti a weblapok megjelenésének az idejét, de ha rosszindulatúnak bizonyulnak, akkor még van idő a betöltésük megszakítására, köszönhetően a Biztonságos böngészés gyors működésének.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!