Ez lenne Mark Zuckerberg életének Ballmer-pillanata?

Vágólapra másolva!
Szerinte a legtöbb dologban jobb a Meta Quest 3 headset az Apple Vision Prónál, ráadásul csak hetedannyiba kerül.
Vágólapra másolva!

Meglepetésvideóval állt elő Mark Zuckerberg az instagramos profilján, a Meta első embere három és fél percben elmondta a véleményét a napokban piacra került Apple Vision Pro headsetről, továbbá összehasonlította azt a kiterjesztett valóságos használatra szintén alkalmas Meta Quest 3 sisakkal. A videót egy vele szemben ülő személy rögzítette a cég headsetében lévő kamerával.

mark zuckerbeg meta quest 3 br ar headset
Mark Zuckerbeg a Meta Quest 3 headsetben
Fotó: Mark Zuckerberg / Instagram

Zuckerberg véleménye szerint az Apple 3500 dollárba kerülő hardvere egy nagyon jó termék, azonban sokkolta, hogy az 500 dolláros Meta Quest 3 headset a legtöbb dologban jobb annál. Véleménye szerint a két terméket lehet ugyanarra használni, de a cégének hardvere kényelmesebb, a kamera képének valós idejű megtekintésekor nincs akkora elmosódás, a hozzá tartozó szoftveres ökoszisztéma pedig masszívan nagyobb.

Az érvelésének lényege, hogy az Apple Vision Pro a maga módján lenyűgöző, de a Meta Quest 3 töredékáron kínálja lényegében ugyanazt, miközben a legtöbb dologban jobb is annál.

Az internetezők egy részének nem kellett sokat gondolkodnia, hogy honnan tűnik ismerősnek a jelenet: 2007-ben a Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezérigazgatója nagyon hasonló érveket felhozva kinevette az iPhone-t, nem tartotta azt a Windows Mobile rendszerű telefonok komolyan vehető ellenfelének.

„500 dollár? Teljesen árcsökkentve? Előfizetéses csomaggal? Azt mondom, hogy ez a világ legdrágább telefonja. És nem kelti fel az üzleti ügyfelek érdeklődését, mert nincs billentyűzete, úgyhogy nem túlságosan jó e-mailezésre” – mesélte Steve Ballmer a hírhedt tévés interjújában.

Ballmernek annak idején látszólag igaza volt, az iPhone nemcsak nagyon drága, de messze egyszerűbb és kevesebb mindenre használható eszköz volt a Windows Mobile-os telefonokhoz képest. Amit nem értett meg, hogy a készülékkel való interakcióba lépésnek mennyire fundamentális jelentősége van: az iPhone-t ujjal történő kezelésre találták ki, míg az akkoriban PDA-nak hívott okostelefonokat érintőceruzával és klaviatúrával kellett használni. Emellett az iPhone marketingje is jobb volt, mindenki telefonjának állította be az Apple, míg a PDA-k esetében széles körű fogyasztói prekoncepciónak bizonyult, hogy csak üzletembereknek szánt és való dolgok.

A Vision Pro és Quest 3 között a közelmúltig volt egy hasonló különbség, az utóbbit kontrollerrel való használatra szánták, de mostanra bekapcsolhatóvá vált benne a kezek követése is.

Éppen ezért is kicsit sántítónak hat, hogy ez lehet a Meta vezetőjének Ballmer-pillanata, a két eszköz között műszakilag és koncepcionálisan sincs akkora különbség, mint annak idején az iPhone és a Windows Mobile között volt. Helyette inkább azzal kell megküzdenie, hogy a fogyasztók nem ismerik az évek óta piacon lévő termékét, rossz elképzelések élnek a fejükben a célját és a benne rejlő lehetőségeket illetően.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!