Egészen új módját próbálta ki a zsarolásnak ez a netes csaló

Woman driving car Automobile Industry Beautiful Fashion Portrait One Woman Only Only Women Mid Adult Women Women Females Test Drive Comfortable Multi-Tasking Car Rental Driveway 30-39 Years Adult Smiling Sitting Driving Customer Caucasian Ethnicity One Pe
Woman enjoying driving car on her journey
Vágólapra másolva!
Meg sem próbálta feltörni az oldalt, egyszerűen azt hazudta, hogy ellopta közel 50 millió ügyfél adatait.
Vágólapra másolva!

A sötét weben egymással üzletelő kiberbűnözők nem a becsületükről híresek, de fontos a seftelésük során a kölcsönös bizalom, így eddig nagyon ritkán fordultak elő komoly átverési kísérletek a köreikben. A jelek szerint a gyors haszon reményében kezd megbomlani a betyárbecsület, hamisnak bizonyult egy gigantikusnak mondott adatlopás.

Nonszensznek bizonyultak a csaló által nyilvánosságra hozott mintaadatok Forrás: Getty Images/MilosStankovic

Az egyik sötét webes fórumra „lean" néven regisztrált egyén azt állította, hogy közel 49 millió ügyfél adatait tartalmazó adatbázist lopott ki a világ 140 országában működő Europcar autókölcsönzőtől, nevek, címek, e-mail-címek mellett még jogosítványok és útlevelek azonosítóihoz hasonló adatok is találhatóak a megvételre kínált információhalmazában.

Az Europcar azonnal nyomozást indított a csaló által közzétett mintaadatok alapján. Az illetékesek feltehetően gigantikus megkönnyebbülésére gyorsan kiderült, hogy biztosan nem a cégtől származnak a sötét weben árult adatok, sőt: a gyanú szerint ChatGPT-vel vagy hasonló szolgáltatással lettek generálva. Egyetlen a mintaadatokban lévő e-mail-cím sem volt megtalálható az Europcar valódi adatbázisában, de az is árulkodó, hogy a címekhez rendelt irányítószámok mind hibásak.

Egymást sem kímélik már az internetes csalók, a közösségeik züllesztése potenciálisan jó hír lehet a nagyközönség számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!