Árverésre bocsátják egy dán vajmágnás több milliárd forint értékű éremgyűjteményét

Vágólapra másolva!
A végrendeletében leírtaknak megfelelően, száz évvel halála után értékesítik a néhai dán vajmágnás, Lars Emil Bruun 20 ezer darabból álló érmegyűjteményét, amely az árverést szervező Stack's Bowers aukciósház becslése szerint akár 72 millió dollárt (26 milliárd forintot) is érhet.
Vágólapra másolva!

Bruun, akit nagyon megrázott az első világháború pusztítása, egy újabb háborútól tartva foglalta végrendeletébe, hogy érmegyűjteményét száz évig a dán királyi érme- és éremgyűjtemény tartalékaként kell megőrizni, mielőtt áruba bocsátanák - írja az ABC News.
Az 1923-ban, 71 éves korában elhunyt vajmágnás számos ritkaságot tartalmazó kollekcióját ősztől több árverésen a New York-i székhelyű Stack's Bowers aukciósház adja el.
Közleményük szerint

 a valaha árverésre kerülő legnagyobb értékű érmegyűjteményt" a közönség előtt még sohasem mutatták be, létezéséről leginkább csak Dániában tudnak.

Az NBC Los Angeles szerint Bruun még gyermekkorában, az 1850-es, 60-as években kezdte el az érmék gyűjtését. Későbbi életében, miután hatalmas vagyonra tett szert a vaj csomagolásával és nagykereskedelmével, tovább hódolt gyűjtőszenvedélyének, és 

20 ezer darabos kollekciót hozott létre zömmel dán, norvég és svéd érmékből és bankjegyekből.

Végakaratában úgy rendelkezett, hogy akkor lehet nyilvános árverésen értékesíteni a kollekciót, ha a dán nemzeti gyűjtemény száz évig sértetlen marad, a bevételt pedig közvetlen leszármazottai kapják.     

A gyűjteménynek először Frederiksborg kastély-beli Nemzeti Történeti Múzeum adott otthont, később a dán Nemzeti Bankba költöztették. Az első őszi akció előtt a dán Nemzeti Múzeum elővásárlási jogot kapott a gyűjtemény egy részére, és egy támogató egyesület segítségével, több mint 1,1 millió dollárért (396 millió forintért) sikerült megvennie hét ritka érmét. A XV. és XVII. század közötti időszakból származó érmék - hat arany és egy ezüst - dán és norvég uralkodók pénzverdéiből kerültek ki.