Automatikusan fizethetnénk a weboldalak cikkeiért

böngészés internet browsing google chromebook laptop notebook
Fotó: Anete Lūsiņa / Unsplash
Vágólapra másolva!
Előre meghatározott büdzsé kerülne szétosztásra az olvasott kiadványok között egy új elképzeléssel.
Vágólapra másolva!

Érdekes kísérletre szánták rá magukat a Google Chrome böngészőt is hajtó Chromium böngészőmotor egyes hozzájárulói, megkezdték a munkát az iparági sztenderd megoldásnak szánt Web Monetization szabványon. Ez lehetővé tenné az internetezők számára, hogy egy általuk meghatározott büdzsét automatizáltan szétosszanak a meglátogatott webhelyek között, azaz például közvetlenül fizethetnének a kedvenc híroldalukon olvasott cikkekért.

A koncepció nem újdonság, a szintén a Chromium motort használó Brave Browser már régóta kísérletezik vele a Basic Attention Token névre keresztelt kriptovalutáján keresztül, azonban nem vált népszerűvé az alternatív böngésző, emiatt pedig az elképzelést sem ismerte meg a széles közönség.

A mikrofizetéses rendszer Chromium motorba való esetleges bekerülése alapjaiban változtathatna ezen a helyzeten, a Firefoxot leszámítva mindegyik közismert böngésző ezt a háttértechnológiát használja. Természetesen ehhez olyan megvalósítást kell kitalálni, amely nem csak célszerű az internetezők és a webhelyek tulajdonosai számára, de a visszaéléseket is képes megakadályozni, nehogy internetes bűnözők különféle ügyeskedésekkel megcsapolják borravalós büdzsét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!