Ráfázhattak az iskolák a Chromebookokkal

google chromebook chromeos
Hegyekben állnak az olyan Chromebookok az amerikai iskolákban, amelyeket ilyen-olyan kisebb, de javítható gondok miatt már nem adnak ki a diákoknak
Vágólapra másolva!
Súlyos gondok vannak a strapabíróságukkal és a javíthatóságukkal.
Vágólapra másolva!

Már évekkel a koronavírus-járvány előtt rendkívül népszerűvé váltak az egyesült államokbeli iskolákban a Chromebook laptopok, a darabonként akár 200 dolláros áruk miatt az iskolakörzetetek inkább ezeket vásárolták a messze drágább Macek vagy windowsos notebookok helyett. Ezt követően a koronavírus által kikényszerített távoktatás miatt hirtelen drámaian kilőtt a beszerzett gépek száma, az iskoláknak tömegével kellett ellátniuk a tanórákon való részvételhez szükséges eszközökkel a diákokat, szerte az USA-ban már több millió Chromebookot birtokolnak az oktatási intézmények.

Hegyekben állnak az olyan Chromebookok az amerikai iskolákban, amelyeket ilyen-olyan kisebb, de javítható gondok miatt már nem adnak ki a diákoknak Forrás: Peter Mui / US PIRG

A közérdek képviselésével foglalkozó US Public Interest Research Group (PIRG) arra jutott a témában végzett kutatásában, hogy talán csak elsőre tűntek költséghatékony megoldásnak a Chromebookok. A megkérdezett iskolák szerint a gépek nem strapabíróak a gyerekek kezei között, váratlan nehézségek akadnak a javíthatóságuk terén, a gyártók pedig ha biztosítanak is pótalkatrészeket hozzájuk, akkor gyakran rendkívül drágán adják azokat.

Emiatt rengeteg sérülten visszavett, de még menthető laptoppal nem tudnak mit kezdeni az iskolák.

Konkrét példaként ha egyetlen gombsapka eltűnik a billentyűzetükről, akkor a teljes klaviatúrájuk mehet a szemétbe, nem lehet lehet csak úgy lepattintani egy másik tönkrement gépről a sapkát. A gyári pótalkatrész billentyűzet a vizsgált huszonkilencből tíz esetben 90 dollár környéki áron volt kapható, ami nevetségesen sok a gépek tipikusan 200 dolláros vételi árához képest.

Ilyen és hasonló esetekben felmerülhet, hogy akkor komplett alkatrészeket transzplantálhatnának az informatikusok a gépek között, ami gyakran megoldható lehet, ám ehhez a feladathoz vállalkozó emberekre és nagy mennyiségű időre van szükség. Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a gyártók ismeretlen okokból számos esetben változtattak az elsőre azonosnak tűnő termékeik alkatrészeinek dizájnján, így a szétszereléssel töltött hosszas vesződést követően inkompatibilisnek bizonyulhatnak a donorokból származó alkatrészek, erre egy kijelző körüli kávarészt hozott fel példaként a nonprofit.

Felül a Dell 11 3100, alul a Dell 11 3110 kijelző körüli kávája. Nagyon hasonlóak, de apró különbségek miatt nem helyettesíthetőek egymással Forrás: Edu-Parts / US PIRG

Végül a PIRG kifogásolja, hogy az iskolák által birtokolt Chromebookok közel fele már csak négy évig kap szoftverfrissítéseket, hiszen eredetileg öt év támogatást vállalt hozzájuk a Google, csak a 2020-tól piacra kerül modellek esetében érvényes a 8 évnyi támogatás.

A szervezet szerint minden eddigi Chromebook esetében tíz évre kellene nyújtani a támogatási időt, a felvetésre a Google nem kívánt közvetlenül reagálni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!