Szeptemberben jöhet a PlayStation 5 Pro

sony playstation 5 ps5 gamepad játékkonzol videojáték kontroller
Sony PlayStation 5
Vágólapra másolva!
Óriási teljesítménybeli ugrás lehet az alap játékkonzolhoz képest.
Vágólapra másolva!

A ResetEra fórum egyik tagjának jóvoltából friss pletykák érkeztek a PlayStation 5 Pro kapcsán. Állítása szerint a játékkonzol körülbelül ugyanolyan jellegű és mértékű előrelépés lesz a PS5-höz képest, mint ami PlayStation 4 Pro volt az előző generáció során, a termék 2024 szeptemberében mutatkozhat be.

Nem fogja leváltani az alap PlayStation 5-öt a Pro modell, mellé jön be egy drágább és erősebb opcióként a kínálatba Forrás: FOX / Pexels

Állítása szerint az új konzolba kerülő AMD központi egység a Viola kódnévre hallgat, a processzorrésze marad az AMD Zen 2 architektúránál, de az integrált grafikus vezérlője RDNA2 helyett RDNA3 architektúrás lesz, plusz a mérnökök visszaportoltak bele egyes sugárkövetéssel kapcsolatos fejlesztéseket a következő RDNA4-ből.

Ha minden igaz, akkor klasszikus raszteres renderelés esetén a 3584 stream processzoros új GPU olyan 50-60 százalékkal lehet gyorsabb az alap PS5-ben lévő testvérénél, míg sugárkövetéses (ray tracing) képalkotáskor megduplázódhat a grafikus teljesítmény.

További nagy újdonság, hogy a PS5 Pro chipjáben már gépi tanulásos feladatok gyorsítására kitalált XDNA2 feldolgozóegység is lehet. A Sonynál állítólag ezt tartják a legfontosabb fejlesztésnek, gépi tanulásos, kimagasló minőségű temporális képfelskálázásra szeretnék használni az új áramkört.

Az a cél, hogy az új képfelsálázással a konzol képes legyen 4K felbontásban 30 FPS felett futtatni a játékokat.

Végül a forrás szerint a PlayStation 5 Pro memóriája marad 16 GB GDDR6 típus 256 bites sínen, azonban a magasabb órajel miatt 448 GB/s-ról 576 GB/s-ra emelkedhet a sávszélessége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!