Black Friday: a szakértő elmondja, mire kell vigyázni

Vágólapra másolva!
Nem csak a Black Friday alatt és karácsonykor támadnak a kiberbűnözők. A Világgazdaság a Microsoft szakemberét kérdezte a kiberbiztonságról, aki elmondta, hogy a támadások 70 százaléka adathalász módszerekre épül. Beszélt arról is, hogy mennyire találékonyak a csalók: többek között online call centert tartanak fent, netbank felületeket klónoznak és telefonos játékokat fejlesztenek.
Vágólapra másolva!

Sok olyan ember mozog a digitális térben, akik nem elég tudatosak, tájékozottak, és előfordul, hogy technológiai értelemben sincsenek felkészülve ezekre a támadásokra - modta a szekértő.

Az adathalász támadások ma már nemcsak e-mailben érkeznek, hanem egyre gyakrabban a közösségi oldalakon keresztül is lecsapnak áldozataikra. Az ENISA (Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség) a social engineeringet a 10 legsúlyosabb fenyegetés egyikeként emelte ki a 2022-es fenyegetési térképről szóló jelentésében – magyarázta a szakember. Ennek során a csalók az emberi érzelmeket és ösztönöket, valamint a tudatosság hiányát használják ki a biztonsági rendszerek feltörésére vagy információk megszerzésére.

Részletek a Világazdaságban.