Tippeljen: melyik arc valódi és melyik hamis ezen a képen?

mesterséges intelligencia arc portré
A képen a kutatásban is használt portrék láthatóak, négy közülük valódi arckép, négy pedig gépi hamisítvány. Tippelje meg, hogy melyik arc valódi és melyik hamis, a megfejtés a hír alján olvasható
Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligenciával generált arcok valóságosabbnak tűnnek, mint a valódiak.
Vágólapra másolva!

Ijesztő kutatással álltak elő az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a Torontói Egyetem, az Aberdeeni Egyetem, továbbá a University College London kutatói, olyan szintre jutott a mesterséges intelligenciás portrégenerálás, hogy különösen a fehér bőrűek esetében valódibbnak tűnnek a hamis arcok, mint a valódiak.

A képen a kutatásban is használt portrék láthatóak, négy közülük valódi arckép, négy pedig gépi hamisítvány. Tippelje meg, hogy melyik arc valódi és melyik hamis, a megfejtés a hír alján olvasható Forrás: Nightingale and Farid (2022)

A Psychological Science tudományos kiadványban publikált cikk alapján a kutatók 200 portréképet mutattak 124 személynek, a képek fele valódi emberek portréja volt, a másik fele pedig gépi tanulással és mesterséges intelligenciával generált hamisítvány. A résztvevőknek meg kellett tippelniük, hogy valódi fotónak vagy gépi hamisítványnak ítélik-e a képeket.

Sokkoló, de a fiktív embereket mutató képek átlagosan 66%-át vélték valódinak a résztvevők.

A kutatók sejtései szerint az állhat a jelenség hátterében, hogy a gépi portrégeneráló algoritmus valódi személyek arcai alapján lett betanítva, ezek jegyeinek összeolvasztásából születnek a fiktív személyek arcai. Emiatt gyakran nagyon „átlagos" vonásokkal rendelkeznek a nem létező személyek, a képek műszaki értelemben vett realizmusán túl ez vezetheti félre az emberi ítélőképességet.

A fenti talány megfejtése:

  • felső sor: hamis, hamis valódi, hamis
  • alsó sor: valódi, hamis, valódi, valódi

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!