Itt a mesterséges intelligenciás okoskitűző

humane ai pin digitális asszisztens mesterséges intelligencia
Nem az okostelefon leváltására készült az Ai Pin, hanem egy életet megkönnyítő, digitális asszisztensnek szánják
Fotó: Humane AI
Vágólapra másolva!
Lézerprojektor és kamera is található a felsőre rögzíthető Ai Pinben.
Vágólapra másolva!

Több hónapnyi figyelemfelkeltő kampányt követően bemutatta minden idők egyik legnehezebben bekategorizálható viselhető kütyüjét az Apple korábbi dolgozói által alapított Humane AI. Az Ai Pin egy felsőruházatra tűzhető eszköz, teljesen önállóan működik, képes elvégezni az okostelefonok által kínált funkciók egy részét.

Nem az okostelefon leváltására készült az Ai Pin, hanem egy életet megkönnyítő, digitális asszisztensnek szánják Forrás: Humane AI

A vállalat leginkább egy mesterséges intelligenciás asszisztensnek titulálja az eszközt. Nincs kijelzője, a kezelése javarészt hangparancsok segítségével történik, emellett pedig a beépített projektorával képes grafikus kezelőfelületet kivetíteni a felhasználó tenyerére, ilyenkor a kezelése az előlapján lévő érintőpaddal és kézmozdulatokkal lehetséges. A termék előlapi kamerát és mélységérzékelőt használ a gesztusok követésére, plusz megtalálható benne a mobilokban megszokott összes többi szenzor is, például a fényérzékelő, a giroszkóp, a magnetométer, a GPS.

A teljesen önmagában működő eszközt Qualcomm Snapragon rendszerlapka működteti, 4 GB memória és 32 GB beépített háttértár mellett, kommunikációra Bluetooth 5.1, WiFi ac, továbbá 4G/LTE áll rendelkezésre, az utóbbi eSIM-en keresztül működik. Az akkuja olyan 4 óra üzemidőt kínál, azonban mágneses módszerrel csatlakoztatható hozzá külső akkucsomag, ez ruha belső felén lesz a viseléskor.

Javarészt hangparancsokkal kezelhető az Ai Pin, de projektoros képvetítésre és gesztusvezérlésre is mód van Forrás: Humane AI

A nagy kérdés természetesen az, hogy mégis mire jó az Ai Pin, ezen a téren egyelőre van mit magyarázni a cégnek. Filozófiája szerint a termékre viselhető mesterséges intelligenciaként kell gondolni, így például kérdésekre válaszolhat, üzenetek küldésére utasítható, elérhetőek vele a bejött üzenetek, telefonhívások folytathatóak rajta keresztül, zene játszatható le vele. A cég szerint közvetlenül elérhető róla több mesterséges intelligenciás szolgáltatás, például a ChatGPT is.

Mindezek alapján nem úgy tűnik, mintha széles közönség kegyeire utazna a gyártó, leginkább divatkiegészítőnek tűnik az Ai Pin, bár esetleg egyes munkákat végzők számára hasznos lehet.

Ezt az ára is igazolja: az eszköz november közepétől egyelőre csak az Egyesült Államokban lesz kapható, alapvetően 699 dollárba kerül, erre pedig rájön még havi 24 dollár előfizetési díj is, az összegek nettó 248 ezer és 8500 forintoknak felelnek meg. A havidíj az eszköz teljes értékű működéséhez szükséges mobilszolgáltatást takarja, a vevők nem választhatnak szabadon szolgáltatót, kötelezően a Humane AI saját virtuális mobilszolgáltatóját kell igénybe venniük, technikailag a T-Mobile USA hálózatára fognak csatlakozni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!