Elbúcsúzott az Android koronavírus-követője

mobilozás szájmaszk videohívás videochat
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Értesíteni próbálta a mobilozókat a megbetegedett személyekkel való találkozásról.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány globálissá válását követően a Google és az Apple is próbálták kivenni a részüket a mobilozók megóvásából, a kérdéses év tavaszának végén elérhetővé tették az Android és iOS rendszerű mobilokon a kitettségi riasztást.

Keveseknek vannak jó emlékei erről az időszakról Forrás: Anna Shvets / Pexels

Az ötlet alapvetően egyszerű volt, a mobilozók készülékei Bluetooth segítségével naplózták egymás jelenlétét, majd ha valaki megfertőződött, akkor ezt jelezni tudta a körülbelüli időintervallummal együtt. Ezt követően a követőrendszer értesítést küldött az olyan személyeknek, akiknek a közelében járt a kérdéses időszakban a beteg, természetesen az anonimitásának megőrzése mellett.

Az Egészségügyi Világszerzet (WHO) idén május elején nyilvánította hivatalosan befejezettnek a koronavírus-járványt, a telefonos követőrendszer adatbázisát kezelt Association of Public Health Laboratories pedig valójában már tavaly decemberben befejezte a támogatását. Ennek megfelelően most az Androidból is széles körben eltűnt a követési funkció kapcsolgatásának lehetősége, az annak idején a Beállítások → Google felület tetejére tett menüpont bármiféle ceremónia nélkül köddé vált.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!