Magyar világörökségekkel bővült a Google szolgáltatása

Hollókői vár
Hollókő, 2022. június 1. A felújítás alatt álló hollókői vár 2022. június 1-jén. A csaknem két éve bezárt erődítményt június 4-én nyitják meg a közönség előtt. Pünkösdkor várnapokat rendeznek a Nógrád megyei faluban, ahol megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Felfedezhetőek a hazai UNESCO Világörökségek az Arts & Culture felületén.
Vágólapra másolva!

A Google Arts & Culture kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. Ennek köszönhetően a felhasználók lehetőséget kaptak arra, hogy új helyeket, látványosságokat, műalkotásokat fedezzenek fel, közelebbről is megismerjék a világ legfontosabb történelmi eseményeit.

A hollókői vár tavaly június elsején Forrás: MTI/Komka Péter

Mostantól Magyarország, az UNESCO által Világörökségként számontartott nevezetességei is megtekinthetőek az oldalon, a Google Arts & Culture oldalára az alábbi hazai látványosságok kerültek fel:

Budapesti Duna-part, Várnegyed és Andrássy út
Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listára, amely 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült, annak építészeti és kulturális látványosságainak köszönhetően.

Pécs és az ókeresztény sírkamrák
A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamra-rendszer is, mely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

Pannonhalmi Főapátság
A mindössze 4000 lakossal rendelkező Pannonhalma legmagasabb pontján tornyosuló, több mint ezer évvel ezelőtt alapított Bencés Főapátság kiemelkedő szellemi és kulturális központként működött hosszú éveken át, ezzel érdemelve ki '96-ban a világörökségi címet.

Hollókő
A nevében legendát őrző település óvárosa, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei, s a terület egyik legszebb látványossága, a Hollókői vár 1987-ben méltán vált az UNESCO által a világörökség részévé.

A Google Arts & Culture felületén a felhasználóknak a magyarországi látványosságok mellett mostantól arra is lehetőségük nyílik, hogy az UNESCO gyűjteményében szereplő további világörökségi helyszíneket, így Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország nevezetességeit is megtekintsék.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!