Felforgathatja az építőipart az új csodabeton

rick fox partanna beton cement
Rick Fox a csodabetonból készült zsalukővel a kezében
Vágólapra másolva!
Nincs benne cement, a szilárdulása közben szén-dioxidot köt meg a levegőből.
Vágólapra másolva!

Hajmeresztőnek tűnő információkkal állt el a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers kosárcsapatokban híressé vált, majd ezt követően színésznek felcsapott Rick Fox, állítása szerint a startupja feltalálta a nemhogy cementet nem igénylő, de konkrétan karbonnegatív betont.

A cement a hagyományos beton kulcskomponense, a gyártása évente a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 8%-ért felel.

A Bahamákról származó Fox beszámolója szerint az késztette cselekvésre, hogy a Dorian hurrikán 2019-ben felfoghatatlan károkat okozott a szülőföldjén. Az újjáépítés egyrészt irtózatosan nagy feladatnak tűnt, plusz úgy döntött, hogy személyesen tenni szeretne valamit az egyre pusztítóbb időjárásért felelős környezetszennyezés ellen. Emiatt végül a betoniparnál kötött ki, a 2018-as kaliforniai tűzvészben a házát elveszített Sam Marshal építésszel együtt megalapították a Partanna nevű céget, majd vegyészekkel kutatni kezdték, hogy miféle módokon lehetne környezetbarátabb betont készíteni.

Rick Fox egy csodabetonból készült zsalukővel a kezében Forrás: Partanna

A munka sikeresnek bizonyult, a vegyészek képesek voltak előállni egy cementet egyáltalán nem tartalmazó betonnal, ennek a fő komponenseit a sótalanító létesítmények és az acélgyártás melléktermékei adják. Az új beton további hihetetlenül hangzó tulajdonságai, hogy a szilárdulása során megköti a levegőben lévő szén-dioxidot, továbbá sós vízzel való elázás esetén erősebbé válik. Az új típusú beton felőrölve sóderként újrahasznosítható a további beton előállításakor.

A Partanna a napokban adta át az első új típusú betonnal készült ház prototípusát a Bahamákon, Fox szerint a 116 négyzetméteres épületben felhasznált építőanyag annyi szén-dioxidot kötött meg, mint 5200 felnőtt fa egy év alatt.

Az alapanyagok „legyártásakor" persze jelentős CO2-kibocsátás történik, azonban más iparok működési hulladékáról van szó, emiatt a cég nem vette bele a saját környezeti terhelésébe, így karbonnegatívnak tartja a csodabetonját.

A Partanna és a bahamai kormány hivatalos együttműködést folytatnak, jövőre egy 29 lakóházból álló mintaprojektben bizonyíthat az új beton, hosszú távon pedig ezer az anyagot használó lakóépületet kíván felhúzatni a kormány. A tervek szerint ezek egy lakhatási program részei lesznek, a lakóingatlannal még nem rendelkezett polgárok vehetnék meg azokat egy nem részletezett konstrukció keretében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!