29 milliárd dollár adót keresnek a Microsofton

Steve Ballmer a Microsoft távozó igazgatója, előadás a Royal Institute of Technologyban Stocholmban, 2010
Vágólapra másolva!
Vitatja az adóhivatal számításait, állítólag csak 10 milliárd dollárt felejtett el befizetni.
Vágólapra másolva!

Látszólag tökélyre fejlesztették a technikailag legális adókerülés művészetét a nemzetközi multicégek, az általuk adóoptimalizálásnak nevezett tevékenység során olyan módon építik fel a nemzetközi céghálózataikat és folytatják az üzleti tevékenységeiket, hogy a létező legkevesebb adót kelljen a lehető legkésőbb kifizetniük a bevételeik után.

Steve Ballmer volt a kérdéses időszakban a Microsoft első embere Forrás: AFP

A Microsoftnál az új millennium kezdetén nem sikerült tökéletesre a manőverezés, így az Egyesült Államok adóhatósága (IRS) egy hosszúra nyúlt auditot követően most benyújtott a vállalatnak egy 29 milliárd dolláros csekket, állítása szerint ennyi adót felejtett el befizetni 2004 és 2013 között. Az összegre még büntetések és kamatok is rájönnek, ezek mértéke nem tisztázott.

A Microsoft „erélyesen" vitatni kívánja az adóhatóság megállapításait, állításai szerint az IRS számos tényezőt nem vett figyelembe és hibás következtetéseket vont le. Valójában csak olyan 10 milliárd dollár, azaz durván 3638 milliárd forint be nem fizetett adóval tartozik az amerikai államnak.

A cég nem számít rá, hogy a következő 12 hónapban jogerős döntés születhet az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!