Mégsem tiltják le a szürke importos mobilokat

Motorola Moto G82
Vágólapra másolva!
Lecsapott a mexikói fogyasztóvédelem a hallatlanul viselkedő mobilgyártókra.
Vágólapra másolva!

A nyár végén rendkívül kellemetlen helyzetbe került rengeteg mexikói mobilozó, a Motorola és a ZTE elkezdték teljesen működésképtelenné tenni az olyan telefonokat, amelyeket szürkén importáltak be az országba, időközben pedig a Samsung is bejelentette a hozzájuk való csatlakozás szándékát.

Jellemzően formalitás kérdése az engedély hiánya Forrás: Motorola

A hírek szerint a Mexikóban használt mobilok olyan ötöde lehet szürke import, a vevők a kedvezőbb áruk miatt választják ezeket az országban hivatalosan forgalmazottak helyett, ami nem tetszik a mobilmárkák helyi leánycégeinek és disztribútorainak. A gyártók arra hivatkozva kezdték teljesen letiltani az eszközöket, hogy azoknak nincs Mexikóban érvényes frekvenciahasználati engedélyük.

Most váratlan segítséget kaptak a mexikói fogyasztók, a fogyasztóvédelmi hatóság arra kérte a mobilgyártókat, hogy fejezzék be az állampolgároknál lévő mobilok letiltogatását. Ehelyett az ügynökség tanácskozásra hívta a cégek képviselőit a probléma megoldása érdekében, továbbá figyelemfelhívó kampányt kíván indítani a fogyasztók körében.

A lépés érthető, hiszen a készülékek teljes letiltása aránytalanul nagy érdeksérelmet okoz a vevőknek.

A legtöbb esetben az engedély hiánya pusztán formalitás, a készülékek ténylegesen gond nélkül működnek az ország mobilhálózatain, semmiféle veszélyt sem jelentenek a fogyasztókra vagy a távközlés biztonságára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!