VR-ban kezelték a kényszeres gyűjtögetést

gyűjtő
gyüjtögető
compulsive hoarding disorder concept - man hoarder with stuff piles sitting in the room
Vágólapra másolva!
Látszólag működik az ötlet, de még nem bizonyított, hogy megéri az árát.
Vágólapra másolva!

A külvilág számára is látványossá válni képes mentális problémák egyike a kényszeres gyűjtögetés, ennek során a betegek általában „jó lesz az még valamire" indoklással nem hajlandóak megválni a szükségtelen tárgyaiktól, adott esetben máshonnan is új tárgyakat szereznek a kollekciójukba.

Sok minden tényleg jó lehet még valamire, de érezni kell, ha eljött el az ideje a nagy szanálásnak Forrás: Shutterstock

Az egyesült államokbeli Stanford Egyetem kísérleti célból nemrég kilenc 55 év feletti beteggel kipróbált egy virtuális valóságot használó terápiát. Ennek során a résztvevőknek fotókat kellett készíteniük egy erősen telehordott helyiségükről, a képek alapján személyre szabott, virtuális környezeteket készítettek számukra a kutatók.

A pácienseknek a terápia során kezelniük kellett a virtuális helyiségben lévő holmikat, például szemét, adomány, újrahasznosítás dobozokba válogatták azokat. Emellett klasszikus csoportos terápiában is részesültek, ahol terapeuta segítségével, egymást buzdítva próbálhattak úrrá lenni a gondjukon.

A kísérleti kezelést sikeresnek ítélték a kutatók, állításuk szerint kilencből hét résztvevőnél szemlátomást csökkentek a gyűjtögetés tünetei. Viszont teljesen ugyanez elmondható volt a virtuális valóságot nem használt kontrollcsoport esetében is, így nyitott kérdés, hogy a VR ténylegesen nyújtott-e bármiféle plusz segítséget a pácienseknek, mennyi értelme van a technológia bevonásával drágítani és bonyolítani a csoportos terápiát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!