Óriási áttörés történt az androidos világban

mobilozás böngészés android okostelefon smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy évvel a kiadása után az Android 13 a legszélesebb körben használt főverzió.
Vágólapra másolva!

Mindig is nagy problémát jelentett az androidos világban a platform töredezettsége. Egészen az elmúlt évekig megszokott volt, hogy a legnagyobb darabszámban értékesített mobilokra a kiadásuk után egyetlen újabb Android-főverziót hozott frissítést készítettek a gyártóik, így a nagy képet nézve az aktívan használt telefonok java mindig erősen elavult szoftver futtatott.

Szerencsére az elmúlt években sokat javult a helyzet, elsősorban a piacvezető Samsung jóvoltából szoftveres értelemben feltűnően modernizálódni kezdtek az aktív használatban lévő készülékek. A folyamat most mérföldkőhöz ért, a Google október elsejei adatai szerint a Play Áruházzal kommunikált eszközök legnagyobb része az akkor éppen legújabb Android 13-at futtatta.

Most már persze az Android 14 a legújabb főverzió, az első stabil változata október negyedikén vált általánosan elérhetővé, azonban ez mit sem von le a precedens nélküli helyzet értékéből. Az androidos készülékek 86,4 százaléka Android 9 Pie vagy újabb rendszert futtat, így funkcionálisan nem olyan elavultak, hogy a használóiknak ebből gyakorlati problémájuk adódjon.

Az Androidok piaci részesedése október elsején:

  • Android 13: 22,4%
  • Android 12: 15,8%
  • Android 11: 21,6%
  • Android 10: 16,1%
  • Android 9 Pie: 10,5%
  • Android 8.1 vagy régebbi: 13,6%

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!