Jövőre jöhet a messze legolcsóbb MacBook

laptop notebook macbook számítógép kreatív számítógépezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Állítólag a Google Chromebookok ellen küldené csatába az Apple.
Vágólapra másolva!

Eddig nem hallott pletykával állt elő az erősen vegyes megbízhatóságú forrásokkal bíró DigiTimes, állítása szerint jövőre befuthat az eddigi legolcsóbb MacBook termékvonal. A tajvani kiadvány szerint az új laptopokat a Google Chromebookok riválisainak szánja az Apple, az oktatási intézményeket venné célba velük. Specifikációkról nem esett szó, de állítólag fémborítású maradhat a külsejük.

Hosszú távon nagy fenyegetést jelentenek az Apple számára a Chromebookok Forrás: Antoni Shkraba

A pletyka erős fenntartásokkal kezelendő, más forrásokból semmiféle információ sem érkezett az olcsó MacBook noteszgépekről. Ettől függetlenül a híresztelés önmagában nem abszurdum, az USA oktatási szektora évtizedeken át az Apple számítógépeinek egyik nagy felvevőpiaca volt, ám az elmúlt jó öt évben a 200 dollár körül beszerezhető Chromebookok tejesen kiszedték a szelet a cég vitorlájából.

Ez elsősorban az Apple hibája, a legolcsóbb MacBookok is túlságosan drágává váltak az amerikai iskolák számára. A helyzet kezelése érdekében a gyártó arra próbálja rávenni az amerikai iskolákat, hogy iPadeket vásároljanak helyettük a diákoknak és a tanároknak, ám az ötlet látszólag nem aratott nagy sikert, részben a még azoknál is olcsóbb Chromebookok használhatónak bizonyulása miatt.

Viszont mostanra a Chromebookkal is meggyűlt az iskolák baja, egy füst alatt ezrével kell cserélgetni azokat a szoftveres támogatásuk megszűnése miatt. Emiatt az Apple talán megpróbálkozhat azzal, hogy évekkel hosszabb szoftveres támogatást ígérve vegyenek inkább végletekig olcsósított MacBookokat az iskolák, a házon belül tervezett M-Series rendszerlapkáinak köszönhetően lehet már akkora anyagi mozgástere, hogy tolerálható árcédulát tudjon biggyeszteni a gépekre.

Az amerikai oktatási piac ilyen módon történő visszaszerzése közvetlenül biztosan nem lenne komoly haszontermelő az Apple számára, azonban segíthetne a felnövésük után ügyfelekké konvertálni a diákokat. Nem szabad alábecsülni a fenyegetést, hogy a lebutított szoftverű Chromebookokhoz hozzászokott diákok a későbbiekben feleslegesnek és bonyolultnak találhatják a klasszikus számítógépes operációs rendszereket, ami megnehezítheti majd MacBookok eladását számukra.

Bőven van elég tőkéje Apple-nek arra, hogy profit nélkül, vagy akár némi veszteséggel értékesítsen számítógépeket az amerikai iskoláknak, remélve a befektetés későbbi megtérülését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!