Jobb befejezni a műanyagban való mikrózást

Ez zsír! Így változtass fokozatosan az étrendeden – A BikiniBody dietetikusának tippjei!, mikró, ebéd, melegít, étel
Vágólapra másolva!
Sokkolta a kutatót, hogy mennyi szemét válik ki az eldobható tárolókból.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években egyre több figyelmet kap a mikroműanyagok problémája, a feltételezések szerint a szemmel nem látható méretű anyagok az emberi szervezet mellett a flórát és a faunát is erősen károsíthatják, a hosszú távú hatásaikkal kapcsolatos kutatások még folyamatban vannak.

A melegítési folyamat során mikro- és nanoműanyagok válnak ki a műanyag tárolókból Forrás: Dreamstime

Annyi viszont biztosnak tűnik, hogy az ételek és az italok mikrohullámú sütőben való melegítésekor jobb ragaszkodni a porcelán vagy üveg tányérokhoz, poharakhoz, edényekhez. A Nebraska–Lincoln Egyetemen dolgozó Kazi Albab Hussain kutató nemrég apuka lett, a legtöbb bébiétel pedig műanyag dobozokban érkezett, így felmerült benne, hogy a tárolók reagálnak-e valamilyen negatív módon a mikrohullámú melegítésre.

A kísérletbe némi sanda gyanúval vágott bele, azonban a mikróban melegített tárolódobozok mikroszkóp alatt vizsgálatának eredményein így is megdöbbent, a melegítési folyamat során riasztó mennyiségű mikroműanyag és nanoműanyag vált ki belőlük. További kísérletként a kivált anyagot laborban növesztett vesesejteken is tesztelte, 48 óra leforgása azok elpusztították a sejtek 75%-át.

A kutatásban részt nem vett John Bolandet, a Trinity College Dublin kémiaprofesszorát a kivált mikroműanyagok annyira nem rémítették meg, a tudomány jelenlegi állása szerint ezek jellemzően felül bejutó, alul távozó típusú holmik.

Viszont a nanoműanyagok jelenlétét rémisztőnek találta, hiszen ezek olyan picik, hogy képesek átjutni a sejthártyán, így olyan helyekre ágyazódhatnak be az emberi szervezetben, ahol semmi keresnivalójuk sincs.

Hussain véleménye szerint a mikrózáskor kiváló mikro- és nanoműanyagok problémája valószínűleg megoldható lenne más típusú műanyagok használatával, viszont nagy kérdés, hogy ki fogja fedezni a szükséges kutatás és fejlesztés költségét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!