Riaszt a személyes adatok felbukkanásáról a Google

google
Proaktívan értesít már az adatok felbukkanásáról a Google
Vágólapra másolva!
Közvetlenül kérni lehet az információk keresőből való eltávolítását is.
Vágólapra másolva!

Lassan csak sikerül tennie valamit a doxingnak nevezett jelenség ellen a Google-nek, ennek során az elkövetők rosszindulatúan nyilvánosságra hozzák az áldozataik telefonszámát és lakcímét, hogy aztán másokkal karöltve telefonos vagy személyes zaklatásban, esetleg swattingban részesítsék őket.

Proaktívan értesít az adatok felbukkanásáról a Google Forrás: Google

A doxing ellen alapvetően keveset tud tenni a Google, azonban tavaly szeptemberben legalább az abszolút minimummal megpróbálkozva bevezette a „Keresési találatok rólad" funkciót az Egyesült Államokban. Itt meg lehet adni a lakcímet és a telefonszámot, így nem kell azokra manuálisan rákeresni, hogy megtalálhatóak-e valahol a Google által beindexelt weblapokon.

Most újabb fontos fejlesztéseket kapott a funkció, egyrészt képessé vált automatikusan riasztást küldeni az adatok felbukkanásáról, másrészt rögtön kérni lehet az érintett oldalak keresési találatokból való törlését. Az utóbbi csak azt jelenti, hogy a Google-ben keresést végrehajtva nem bukkannak fel az adatokat tartalmazó weblapok, az információk tényleges törlését külön intézkedve kell kérni a doxingra használt webhely üzemeltetőjétől.

Sajnos továbbra sem világos, hogy az USA-n kívül mikor válhat elérhetővé a doxing leleplezésére kitalált funkció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!