Beismerte a kémkedést az Apple Car volt mérnöke

apple önvezető autó lexus rx450h
Lexus RX450h autóval teszteli az önvezető rendszerét az Apple.
Vágólapra másolva!
Kínai riválishoz próbált távozni, hozzáragadt némi dokumentáció és hardver a kezéhez.
Vágólapra másolva!

Régóta sűrű csend honol az Apple nyolc éve készülő autója körül, egyelőre továbbra sem világos, hogy milyen formában ölthet alakot a Project Titan első gyümölcse. Viszont legalább a belátható jövőben pont kerülhet az önvezető jármű egyik ipari kémkedéses ügyének végére, miután Xiaolang Zhang bűnösnek vallotta magát az Apple titkainak ellopásában.

A 2017-es fotón egy Lexus RX450h autóval tesztelték az Apple önvezető rendszerét Kaliforniában Forrás: Bloomberg

A kínai mérnök 2015 és 2018 között dolgozott az Apple Caron, majd egy új munkahely kedvéért vissza kívánt térni Kínába, ráadásul nem üres kézzel. Az új munkáltatója az Xpeng néven ismert Guangzhou Xiaopeng Motors Technology startup lett volna, amely elektromos autók tervezését tűzte ki célul, távozása pedig előtt Zhang elárulta a főnökének, hogy merre fújja a szél.

Ez nem vált az előnyére, az információt hallva belső vizsgálat indult a dolgozó ellen. Az Apple megállapította, hogy a távozása előtt AirDroppal átmásolt olyan 24 GB „erősen problémás" információt a feleségének laptopjára, továbbá az Apple autótervező laborjában a kezéhez ragadt néhány nyomtatott áramköri lap és egy szerver.

A férfi akár 10 év börtönbüntetést és 250 ezer dollár pénzbüntetést kaphat az ipari kémkedését.

Érdekességként nem Zhang az egyetlen, aki a vádak szerint az Xpengnek kémkedett, a szintén kínai Jizhong Chen is ipari méretekben próbált adatokat szolgáltatni az Apple Carról. A mérnököt 2019 elején tartóztatta le az FBI, mielőtt megpróbált volna hazautazni Kínába, az ügyéről régóta nem érkezett friss információ.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!