Algoritmussal véreztetik ki a lakásbérlőket

bejárati ajtó ajtókulcs kulcs door keys
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Túl empatikusak az árazáskor a bérbeadók, a gépeknek nincsenek érzelmeik.
Vágólapra másolva!

Indulatokat kavart nyomozással állt elő a ProPublica, állítása szerint az Egyesült Államokban rendkívül elszabadult lakásbérleti díjak mögött egy olyan szoftver áll, amely bérbeadóktól kapott és egyéb forrásokból begyűjtött adatok alapján folyamatosan maximalizálja az elkért bérleti díjakat. A YieldStar nevű szolgáltatást a texasi RealPage ingatlankezelő vállalat leánya fejleszti, a működése üzleti titok, a tapasztalatok alapján a szoftver segítségét igénybe vevő bérbeadók hatékonyan képesek a jelenlegi vagy jövőbeli albérlők abszolút anyagi tűréshatáráig feszíteni a húrt.

A bérbeadók javánál érzelmek is erősen közrejátszanak az árazás kitalálásakor Forrás: PhotoMIX Company / Pexels

„Ingatlankezelő menedzserként nagyon kevesen lennénk hajlandóak egy hónap alatt akár két számjegyű százalékkal emelni a lakbért" – mondta még egy tavaly nyári iparági konferencián Andrew Bowen, a RealPage felsővezetője, aki az országban megfigyelhető jelentős lakbéremelkedést a YieldStar hatásának tudja be.

Nyilvánosan elérhető adatok alapján tavaly és idén szeptember között az USA 47 vizsgált államából 46-ban emelkedtek az egyszobás garzonok bérleti díjai, az államok fele esetében legalább 8 százalékkal.

A külön cégként működő YieldStar ügyvezető igazgatója nem finomkodott a ProPublica megkeresésére, állítása szerint az „emberi tényező" árazási képletből való kiiktatásával kiválóan növelhetőek a bevételek, avagy a szavait idézve „ha az idióták aluláraznak, attól a teljes rendszer szenved". Jeffrey Roper véleménye, hogy túl sok empátia van a bérbeadókban, főleg mikor a bérlőik a saját vagyoni osztályukba tartoznak, vagy várhatóan abból kerülnek majd ki.

A YieldStar célja az alulárazó bérbeadók által keltett piaci verseny kiiktatása a profit maximalizálása érdekében.

A szoftver ráadásul nem csak könyörtelenül beárazza az ingatlanokat, de nem fél személytelenül bármikor megemelni a bérleti díjat, ha az adatai alapján annyiért is ki lehet adni azokat a környéken.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!