Mások okostévéire is jön a Samsung szoftvere

samsung neo qled tv okostévé
Samsung Neo QLED okostévé
Vágólapra másolva!
Hamarosan nem csak a saját márkás készülékein lesz elérhető a Tizen.
Vágólapra másolva!

Egy évvel az elképzelés bejelentését követően a Samsung közölte, hogy az okostévéin futó Tizen operációs rendszere még idén számos egyéb márkájú okostévén is elérhetővé válik a nagyközönség számára. Ez elsőre furcsának tűnhet, hiszen értékesített darabszám alapján a Samsung a világ első számú tévégyártója, míg a Tizen olyan egyharmados résszel szintén piacvezető az okostévés rendszerek piacán.

Samsung Neo QLED okostévé Forrás: Samsung

A helyzet magyarázata, hogy az elmúlt években a Tizen trendszerűen részesedést kezdett veszíteni az Android TV-hez és Rokuhoz hasonló az alternatívákkal szemben. A Samsung nem szeretné, ha idővel kénytelen volna vevői nyomásra népszerűbb és jobban támogatott másik rendszerre átállni a tévéin, így hajlandó licencelni más tévégyártóknak a jelenleg még piacvezető szoftverét, ezzel akadályozva annak hanyatlását.

Az aggodalom nem alaptalan, a Samsung eredetileg az okostelefonjain is le kívánta cserélni az Androidot a Tizenre, ám ez lehetetlennek bizonyult, az okosóráit pedig kénytelen volt tavaly átállítani Tizenről a jobban támogatott Google Wear OS-re.

A Samsung tájékoztatása szerint az okostévés szoftverének első licencelői között az Atmaca (Sunny, Axen márkák), a HKC (RCA, Vispera), továbbá a Tempo (Akai, Bauhn, Linsar) is megtalálhatóak. Az első tizenes okostévéik Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban, Törökországban, továbbá Új-Zélandon még idén elérhetővé fognak válni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!