Ők a valaha élt legvéresebb uralkodónők

Vágólapra másolva!
A történelem során számos nő uralkodott, akik nemcsak hatalommal rendelkeztek, hanem félelmet is keltettek alattvalóikban. Az emberiség legvéresebb uralkodónői között olyan alakok találhatók, akik képesek voltak megfélemlíteni és megrémíteni az egész birodalmat kegyetlen tetteikkel és vérengzéseikkel. Néhányan közülük az elnyomás és az önfeláldozás áldozatai voltak, mások pedig csak az őrült hatalomvágy áldozataként maradtak fenn a történelem színpadán. Ebben a cikkben felfedezzük ezeknek az asszonyoknak az életét és cselekedeteit, miközben megismerjük, hogyan váltak az emberiség legrettentőbb uralkodóivá, akik az idők során elkövetett kegyetlenségeikkel örök nyomot hagytak a történelem könyveiben.
Vágólapra másolva!

A Vérvörös Grófnő legendája

Báthory Erzsébet neve mélyen gyökerezik a középkori Magyarország történetében, de nem hírnevének hősiességéből, hanem sötét legendájából. Ő volt az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb nemesasszony a 16. századi Magyar Királyságban, akinek története máig megosztja az embereket.

Báthory Erzsébet, BáthoryErzsébet, Elizabeth Bathory
Báthory Erzsébet
Fotó: Getty Images

Erzsébet grófnőt sokszor az emberiség leggonoszabb nőjeként emlegetik, és legendája évszázadok óta szájról szájra terjed. A legenda szerint Erzsébetet a "vérvörös grófnő" néven is ismerték, mivel állítólag fiatal lányokat gyilkolt meg és áldozott fel, hogy megőrizze fiatalságát és szépségét.

A legenda szerint Erzsébet szörnyű kegyetlenséggel bánt el szolgálóival és a környező falvak lakóival. Áldozatait megkínozta és meggyilkolta, majd vérüket fürdőként használta, hogy megőrizze ifjúságát és szépségét. Az emberek azt hitték, hogy a grófnő démoni erőkkel rendelkezik, és hogy a vörös fürdői a gonosz varázslatnak köszönhetően tartják fiatalon.

Báthory Erzsébet legendája évszázadok óta inspirálja a képzeletet és a rettegést. Bár sokan hisznek abban, hogy a történetek túlzóak vagy akár teljesen kitaláltak, a valóságban Erzsébetnek is sok ellensége volt, és néhányan hajlamosak voltak rá, hogy a gyilkosságokat ráfogják. Őrizetbe vették, és börtönben halt meg 1614-ben, ahol az utolsó napjait töltötte el.

Báthory Erzsébet legendája az idők folyamán megannyi művészt, írót és filmes alkotót inspirált, és továbbra is izgalmas téma a krimi és horror műfajokban. Bár a valóság és a mítosz határának elmosódott, a vérvörös grófnő legendája továbbra is életben marad, és a régi idők sötét titkait idézi.

Kínai császárnő, aki a hatalom csúcsára hágott

Kínai történelem egyik legkülönlegesebb alakja Wu-hou, a Tang-dinasztia idején uralkodó nő. Wu-hou története tele van intrikával, hatalmi harccal és az uralomért folytatott küzdelemmel, amely végül az egyik legmegosztóbb alakjává tette az ország történetében.

Wu-hou császárnő, Wu-houcsászárnő
Wu-hou kínai császárnő
Fotó: AFP

Wu-hou 624-ben született egy kis vidéki kínai családban, és már fiatalon ambiciózus és okos volt. A Tang-császári udvarban kezdte pályáját , mint a császár ágyasa. 655-ben, amikor az uralkodó császár unokája, Gaozong, trónra lépett, Wu-hou az udvar egyik legbefolyásosabb nője lett. Gyorsan felkapaszkodott a ranglétrán, és hamarosan szeretője lett a fiatal császárnak is. Ahhoz, hogy még komolyabb hatalmi pozíciót nyerjen, saját újszölöttjét fojtotta meg a császárnő látogatását követően, hogy a gyermektelen asszonyra terelődjön a gyanú. A terve sikeres volt, így az ifjú uralkodó hitvese lett.

A legenda szerint a császárnak volt egy betörhetetlen lova. Wu-hou kért egy ostor, egy kalapácsot és egy kést, mondván, ő be fogja tudni törni. Ha nem használ az ostor, akkor kalapáccsal veri a ló fejét, ha pedig ez sem válik be, akkor leszúrja. A fiatal trónörököst - későbbi férjét, Gaozong-it - lenyűgözte a brutalitásba csomagolt határozottsága.

Amikor Gaozong meghalt, fia, Ruizong követte őt a trónon, de a valódi hatalmat anyja, Wu-hou tartotta a kezében. Miután Ruizong egyre inkább engedte kicsúszni az ország irányítását a keze közül, Wu-hou elkezdte közvetlenül irányítani az államügyeket, ezzel elüldözve fiát, majd unokáját a trón közeléből. 

Wu-hou-t hatalma alatt sokan vádolták meg kegyetlenséggel és intrikákkal. Számos politikai ellenfelét eltávolíttatta vagy megölette, adott esetben öngyilkosságba hajszolta ellenlábasait, hogy megszilárdítsa a hatalmát. A történészek megosztottak Wu-hou uralkodásának értékelésében: egyesek szerint egy erős és határozott vezető volt, aki fellendítette Kína gazdaságát és kultúráját, míg mások szerint egy brutális diktátor, aki kegyetlen módszerekkel tartotta fenn hatalmát. Korabeli feljegyzések szerint szadista volt, élvezte az általa elrendelt kínzásokat és brutális kivégzéseket - melyet nem csak ellenségein alkalmazott, hanem ártatlan polgárokon is.

Véres Mária

I. Mária, közismertebb nevén Bloody Mary, az angol történelem egyik legellentmondásosabb alakja volt. Uralkodása alatt Anglia egészében megváltoztatta a vallási és politikai tájképet, és a brutalitása miatt emléke az idők során megosztó maradt. 1516-ban született az angol királyi család egyetlen törvényes gyermekének. Az idők során a gyerekkori sorsa ingadozó volt, amikor apja, VIII. Henrik, több házasságot kötött és szakított, hogy örökösöket szerezzen a trónra. Miután féltestvére (a későbbi I. Erzsébet királynő) megszületett, lefokozták udvarhölggyé és húga szolgálatába állították.

Véres Mária (Bloody Mary), VéresMária
I. Mária angol királynő (Antonis Mor festményén, 1554)
Fotó: forrás: wikipedia - Antonis Mor

Mary azonban nem volt hajlandó elismerni apja válását és a katolikus egyházzal való szakítást - élete végéig hithű katolikus maradt. Ezzel azonban többet kívánt tenni és apja halála után meg akarta szüntetni az anglikán egyházat. Mary azonban leginkább az angol történelem egyik legismertebb és legkegyetlenebb vallásüldözőjeként maradt emlékezetes. Az ő uralkodása alatt sor került az anglikán egyház részleges felszámolására és a katolicizmus visszaállítására, ami az angol társadalomban mély megosztottságot és sok szenvedést okozott. Ennek következtében kapta Bloody Mary nevet, amelyet az általa elrendelt vallásüldözések és kivégzések miatt adtak neki - ha hihetünk a feljegyzéseknek, több, mint 280 protestáns halt meg miatta. Az emberek gyakran beszéltek arról, hogy kínzókamrákat és máglyákat használt, hogy megbüntesse a hitetleneket és az ellenállókat. 

A legnagyobb ellenszenvet a Mártírok könyvének megjelenésével kapta, melyben több, általa elítélt protestáns halálát taglalták. Erzsébet igyekezett uralkodása alatt ráerősíteni Mária közutálatára, annak ellenére, hogy a katolikus üldözésével nagyjából háromszor annyi embert végeztetett ki felségárulás vádjába burkolva.

Címlapi képünkön Szamosi Zsófia a Tündérkert című filmben, mint Báthory Erzsébet.