Eltűnhetnek a színészek a filmekből, gépek jönnek helyettük

David Prowse, Darth Vader, Star Wars
L'empire contre attaque the empire strikes back 1978 réal : Irving Kershner David Prowse collection christophel © Lucas film / walt Disney (Photo by © Lucas film / walt Disney / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
Darth Vader hangját már nem egy valódi színész, hanem az ő hangja alapján tanított mesterséges intelligencia fogja adni. A jövőben pedig egyre nehezebb lesz megmondani, mikor halljuk valahol valójában az igazi sztárt, és mikor csak a gépi másolatát.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Darth Vader hangát kölcsönző James Ears Jones úgy döntött, hogy szeretne visszavonulni. Ez nem is csoda: a színész már 91 éves, és nem csak rengeteg film és díj van mögötte, de közel 45 éve ő szólaltatja meg a Star Wars ikonikus gonoszát.

Ha Jones néhány évvel korábban dönt így, akkor a Disneynek valószínűleg nem lett volna más választása, mint hogy egy új színészt szerződtet Vader megszólaltatására. Most már azonban akad egy másik lehetőség: gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével gyakorlatilag tökéletesen tudják utánozni a legendás színész hangát.

James Earl Jones évtizedekig volt Darth Vader hangja, de átvette a szerepét a mesterséges intelligencia Forrás: Getty Images

Persze, ehhez a színész hozzájárulása szükséges, és ugyanúgy pénz üti a markát minden alkalommal, amikor a gép által létrehozott hangját használják, mint ha személyesen menne be a szinkronstúdióba felmondani szöveget. Jones azonban nem csak, hogy belement ebbe, de egyfajta tanácsadóként továbbra is részt vesz a különböző Star Wars-projektekben, hogy Vader megfelelően szólaljon meg a jövőben is.

A Star Wars készítői egyébként nem először vetnek be ilyen technológiát.

A Mandalóri és a Boba Fett könyve esetében már használtak hasonlót: amikor a fiatal Luke Skywalker megjelent a képernyőn, nem csak, hogy digitálisan létrehozták a színész Mark Hamill arcát, de még a hangját is a mesterséges intelligencia segítségével mondatták fel.

Ráadásul mivel Hamill fiatalkori hangszínére volt szükség, az ezzel foglalkozó ukrán cég, a Respeecher évtizedekkel előtti rádiófelvételekről, interjúkból, szinkronokból tanította a mesterséges intelligenciát. Hasonló a helyzet az Obi-Wan Kenobi-sorozatban, ahol Vader korai hangjára volt szükség: itt a készítők kifejezetten azt kérték a stúdiótól, hogy a főgonosz hangozzon úgy, mint 45 évvel ezelőtt.

Egyre több színész és celeb használhatja ezt a technológiát

Habár eddig a Star Wars esete került leginkább előtérbe, szakértők arra számítanak, hogy a jövőben egyre több színész és celeb élhet azzal a lehetőséggel, hogy kiadja saját hangjának licencjogait egy mesterséges intelligenciás hanggenerálással foglalkozó cégnek.

Ez azért lehet vonzó megoldás, mert sok esetben például egy elfoglalt színésznek nincs ideje minden olyan megjelenéshez (nem csak filmek, hanem reklámok, bemondások), ahova egyébként szerződtetnék. Ilyen esetekben a megrendelő kérhetne az hanggenerálással foglalkozó cégtől mondjuk néhány sornyi Brad Pittet, a színész pedig megkapná a maga jussát ebből az egészből.

Forrás: Veritone

Az ezzel foglalkozó amerikai cég, a Veritone szerint ráadásul még az is lehetséges, hogy egy halott színész, vagy bemondó hangját is újraalkossák, hiszen ehhez elég megetetni a mesterséges intelligenciát a korábban már rögzített felvételekkel. Ilyenkor persze meg kell állapítani, hogy mégis ki rendelkezik az elhunyt személy "licenjogaival", és hogy vajon mennyire etikus mindez, de technikailag lehetséges.

De hiába a technológia, az egész eredményességét más is befolyásolhatja a Veritone szerint.

Ha például egy sztár kiáll egy márka mellett, és egy reklámban dicséri, akkor az leginkább úgy hiteles, ha a néző elhiszi, hogy az adott sztár tényleg kedveli az adott márkát, és azért javasolja. Ha viszont kiderül, hogy csak "kikölcsönözték" a hangját és mesterséges intelligenciával mondatták fel, akkor sokkal kevésbé lehet hatásos az egész.

A Veritone szerint erre egyfajta megoldás lehet a jövőben, hogy valamiféle hangjelzéssel a néző / hallgató tudtára adják, hogy most szintetikus szöveg fog következni ugyan, de feltüntetik, hogy a hang tulajdonosa ettől függetlenül teljes mértékben támogatja az adott reklámozni valami márkát vagy holmit.

Otthon is kipróbálható

A Voicemod nevű kisvállalkozás nem olyan régen béta változatban már elérhetővé tette az otthoni számítógépeken is kipróbálható alkalmazását, amivel élőben változtathatjuk át a saját hangunkat különböző, előre megadott sémákra.

Ezek között olyanok találhatók, mint a pilóta (mintha egy repülőből beszélnénk), asztronauta,

de a legszórakoztatóbb Morgan Freemen. Igen, mostantól bárki megszólalhat Morgan Freeman hangján, bár persze ettől még senkiből nem lesz kiváló színész.

Mindenesetre a Voicemod készítői ezt az egészet kifejezetten az online streamereknek fejlesztették ki, véleményük szerint ők fognak leginkább profitálni abból, ha a közönségüknek különböző hangokon szólalhatnak meg. Ezen kívül maga a program, mivel helyben fut, igényel bizonyos mennyiségű erőforrást a számítógépünk processzorától.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!