Telepíthető a legújabb iOS, iPadOS és macOS

apple macos ventura macbook
Webkameraként használhatóak az iPhone-ok a macOS 13 Venturával
Vágólapra másolva!
Táblagépekre és számítógépekre is megérkeztek az Apple idei szoftverei.
Vágólapra másolva!

Frissítésarzenállal indította a hetet az Apple, az iPhone-okon futó iOS 16 első nagyobb frissítése mellett a vállalat kiadta a táblagépes és számítógépes operációs rendszereinek idei főverzióit is, ezekkel eddig adós maradt.

Webkameraként használhatóak az iPhone-ok a macOS 13 Venturával Forrás: Apple

Az iOS 16.1 újdonságai közül kiemelhető az iCloud megosztott fotókönyvtára, ennek segítségével öt további személlyel közösen kezelt galériák hozhatóak létre fotók és videók számára. Ez a hétköznapok során talán a családok számára lesz a leghasznosabb, de persze baráti társaságoknak is kapóra jöhet, vagy akár munkával kapcsolatos együttműködéskor is megfelelhet.

Ezen túl kiemelhető még, hogy Watch nélkül is használhatóvá vált a Fitness+ előfizetés, megoszthatóak a készüléken digitálisan tárolt kulcsok (például autókulcs vagy hotelkulcs), támogatottá vált a Matter okosotthonos szabvány, továbbá az USA-ban elérhető a zöld energiával való akkutöltés priorizálása.

Az iPadOS 16.1 rendelkezik az iOS 16.1 összes újításával, emellett pedig 2018-as és újabb iPad Pro, továbbá az összes M1 és M2 chipes iPad esetén támogatja a Stage Managert. Ez az alkalmazások párhuzamos használatát hivatott megkönnyíteni, egy új ablakkezelő rendszerről van szó, amellyel elméletben hatékonyabban lehetne munkára használni a táblagépeket. Sajnos a tesztelők egyöntetű véleménye szerint átgondolatlan és kiforratlan, jelen állapotában nem sokra jó.

A Stage Manager bugjai miatt halasztotta el egy hónappal az iPadOS 16 kiadását az Apple, ám a nyert idő alatt csodát tenni nem tudtak a programozói Forrás: Apple

Végül a macOS 13 Ventura számítógépes rendszer talán leghasznosabb újítása a legkülönfélébb apró-cseprő fejlesztések és ráncfelvarrások mellett, hogy lehetővé teszi az iPhone-ok külső webkameraként való használatát. iPhone 11 és újabb modellek használata esetén még asztali nézet is van, ilyenkor FaceTime-hívások közben a felhasználók egyszerre mutathatják az arcukat és az asztaluk tartalmát a csevegőpartnerük számára.

A most kiadott operációs rendszerek által támogatott hardverek köre tételesen itt tekinthető át, a kompatibilis eszközökre a beépített szoftverfrissítővel telepíthetőek a szoftverek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!